Jaroslav Zeman

  • SLK
  • Jablonec nad Nisou
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.01.2015 14:03:25 - gabr-daniel

Okamura a islám

Jste známí tím, že nemažete v otázce přistěhovalců lidem med kolem pusy. Zajímalo by mě, jak v tomto směru nahlížíte na přistěhovalce Okamuru, který se zde snaží hrát na strunu nacionalismu? A nemyslím tím jen jeho poslední výrok s kebabem a prasaty …

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.01.2015 16:46:11 - Jaroslav Zeman
Já vnímám problém přistěhovalectví ve dvou rovinách. Ta první je obecná. Emigrace, jako útěk za svobodou před útlakem, je logická a z východního bloku i tehdejšího Československa utíkali lidé „ven“ za životem ve svobodě. Je správné těmto lidem pomoci a poskytnout politický asyl. Druhá rovina je otázka přizpůsobení ke zvykům, tradicím a životnímu stylu hostitelské země. A v tom je právě kámen úrazu. Není přijatelné, aby se imigranti chovali jako na dobytém území a začali hostitelskou zemi přetvářet k obrazu své odlišné kultury.  Můžeme porovnávat chování Asiatů, kteří se do Evropy přistěhovali a začlenili se do většinové společnosti bez větších problémů. Vietnamci u nás mají restaurace, obchody, jejich děti chodí do našich škol a nenárokují si žádné výsady. Naopak pozorujeme u imigrantů z islámských zemí tendence prosazování nároků a požadavky, aby se evropská civilizace přizpůsobila jejich životnímu stylu a zvykům. Myslím si, že právě tento aspekt Tomiovi vadí. On je sice takový japonský Moravák, ale cítí se jako součást naší společnosti, ctí místní zvyklosti, podnikal v Česku a chová se jako Čech. Nicméně jeho výroky jsou, stejně jako politický styl Úsvitu, na hraně populismu. Problém expanze islamistů do Evropy je potřeba řešit v politické rovině národních států či EU, nikoliv tím, že si nekoupíme kebab.  Já ty jeho výroky považuji za způsob jemu vlastní, jak upozornit na problém a spíš než nad tím, kdo to říká a jak to říká, se soustředím na podstatu problému.

Přeji hodně štěstí v roce 2015