Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.10.2010 18:05:23 - jirinka

RE: dluh přes škrty

Dobrý podvečer pane Kalousku,
z médií se na nás valí vyjádření o nemilosrdných škrtech. A z toho, co čtu, se mi zdá, že jsou opravdu nemilosrdné. A přes tyhle škrty nás čeká schodek 135 miliard? Jak to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.11.2010 12:55:39 - Ing. Miroslav Kalousek

Záleží, jak se na situaci díváte. Buď můžete úsporné kroky považovat za nezbytné minimum, nebo za rekordní snížení výdajů v moderní historii našeho státu. Každopádně, úsporná opatření nám umožní snížit deficit veřejných rozpočtů na 4,6 % HDP. Pokud by schváleny nebyly, hrozil by schodek státního rozpočtu vyšší než 200 mld. Kč.

Důvodem je nešťastné nastavení veřejných financí na vysoký hospodářský růst. Za vlád ČSSD totiž docházelo k tomu, že i přes vysoký růst jsme vykazovali deficity v řádu desítek miliard korun. Samozřejmě, pokud růst poklesne nebo se ekonomika dostane do recese, schodek se dále prohlubuje. Naším cílem je dosáhnout, aby i v době mírného růstu ekonomiky bylo možno dosáhnout vyrovnaných veřejných rozpočtů.