ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.11.2010 12:08:43 - horal

Solární elektrárny

Dobrý den,
Za měsíc prý přibyl milion solárních panelů. Zbaví se jich naše republika vůbec někdy? Kdo vlastně schválil tu podporu, ze které se teď ne a nemůžeme vyvázat? Horyna

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.11.2010 12:40:36 - Mgr. Pavel Drobil
Podporu fotovoltaických elektráren přinesl zákon z roku 2005 prosazený vládou pod vedením ČSSD. Kombinace státní podpory, vysoké výkupní ceny garantované na 15 let spolu s jistotou připojení učinily tento obor podnikání velice lukrativním. Když pak ceny solárních panelů spadly na polovinu, spustil se hotový solární boom. Čas zasáhnout byl ještě na jaře 2009. Kdyby se tehdy změnil zákon tak, jak jsme učinili nyní my a sluneční elektrárny přišly o svou neodůvodněnou podporu, přestaly by se investorům tolik vyplácet a jejich počet by zůstal na rozumné výši. Tehdejší úřednická vláda však nekonala a nezasáhl ani parlament vedený ČSSD, KSČM a přeběhlíky. Důsledek je známý. Zmnohonásobení počtu solárních elektráren, které narychlo vyrůstají v letošním roce a hrozící vysoký růst cen elektřiny. Vláda hledá způsob, jak tuto hrozbu odvrátit. Zrušili jsme nepřiměřenou podporu - to se však týká až elektráren uvedených do provozu od příštího roku, nelze totiž sebrat podporu zpětně. Budeme dotovat ceny elektřiny z prodeje povolenek a dalších zdrojů. Uvalíme zvláštní daň na velké fotovoltické zdroje. To vše jsou však nouzová, mimořádná opatření a není dobře, že se k nim stát musí uchylovat. Tak to dopadá, když stát neuváženě dává sliby, záruky a přijímá závazky, jimž pak z ekonomických důvodů není schopen dostát.