ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.11.2010 9:59:12 - vlastička

Prostor opozice

Jak se tváříte na vlnu kritiky, která se vám snesla na hlavu za to, jak jste schválila "válcování" opozice? Podle Vás je v pořádku, když opozice nedostane prostor k vyjádření?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.11.2010 15:30:32 - Kristýna Kočí
Na úvod zmíním několik důležitých informaci.

Vládní koalice má v Poslanecké sněmovně většinu 118 poslanců; koaliční strany (VV, TOP 09 a ODS) volilo v květnových volbách více než 2,5 milionu voličů. Tato vládní koalice je především vládou rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci.

Byla to právě opozice – ČSSD a KSČM, která před 2 týdny znemožnila zkrácené projednávání reformních vládních návrhů zákonů, jejichž hlavním cílem je ozdravení veřejných rozpočtů. Ačkoliv její představitelé velmi dobře věděli, že nepřijetím těchto návrhů zákonů by České republice hrozily značné národohospodářské škody. Například tím, že dojde ke zhoršení ratingu České republiky a následně vyššímu zatížení za dluhovou službu. To by také mimo jiné znamenalo zvýšení schodku rozpočtu o několik miliard, ale třeba i problémy s tím, že by daňové zákony nezačaly platit od začátku roku - což by státu výrazně zkomplikovalo výběr přímých daní.

Koalice toto počínání opozice vyhodnotila jako úmyslné zdržování a obstrukci. A pochopitelně byla nucena na to reagovat. Ze zmíněných důvodů vláda požádala o vyhlášení stavu legislativní nouze, protože si byla vědoma tohoto nebezpečí. Stav legislativní nouze byl v minulosti v Poslanecké sněmovně využit již vícekrát, jeho účelem je umožnění rychlejšího projednávání návrhů zákonů. Já pochopitelně preferuji klasický legislativní proces, ale toto destruktivní chování opozice nedalo koalici jinou možnost.

Skutečně si myslím, že opozice prostor k vyjádření dostala. Poslanci za ČSSD v diskusi vystupovali velice často. Podle mého názoru však tento prostor nevyužili ke konstruktivní diskusi.