ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2011 17:52:11

Novela zákona o ovzduší omezí provoz v centrech

Novela zákona o ovzduší omezí provoz v centrech

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o ochraně ovzduší.

Zákon, předložený moravskoslezskými koaličními poslanci, by měl ulevit nejvíce znečištěným oblastem, zejména na Ostravsku. Novela přináší některé novinky jako zavedení emisních stropů pro velké znečišťovatele, nízkoemisní zóny v centrech měst nebo využívání dálničních obchvatů zdarma.

„Zákon zavádí závazné emisní stropy stacionárních zdrojů znečištění. To znamená další zpřísnění podmínek pro velké průmyslové znečišťovatele. Dosud totiž měly hodnoty emisních stropů pouze doporučující charakter a nebyla dána jasná a účinná vazba mezi imisní situací a provozem zdrojů znečišťování ovzduší. Zákon umožní mnohem více přihlížet k momentální situaci a zavést ještě účinnější omezení v oblastech, kde je situace se znečištěním nejkritičtější.", řekla předkladatelka návrhu Kristýna Kočí.

Zákon dále umožní obcím stanovit tzv. „nízkoemisní zóny", kam by byl povolen vjezd pouze vozidlům, splňujícím vyhláškou stanovené normy pro emise. Taková vozidla budou muset být označena speciální plaketou. „Návrh zákona počítá se systémem emisních plaket, který je používán v řadě měst v Německu. Emisní plakety by barevným odlišením odpovídaly emisním kategoriím vozidel jak pro benzínové tak dieselové motory. Dopravní značky s barvou plaket, pro které je vjezd povolen, by označovaly začátek a konec nízkoemisní zóny. Sankce za vjezd nevyhovujícím vozidlem, by pak měla odpovídat porušení zákazu vjezdu. Výjimku by měly například automobily záchranného systému," vysvětlila Kristýna Kočí a dodala, že zavedení nízkoemisních zón se osvědčilo v Německu, Švédsku nebo Velké Británii.

Naopak dálniční úseky, které tvoří obchvaty měst, budou moci v době vyhlášení signálu regulace řidiči využívat zdarma. Opatření by mělo vyvést část dopravy z center měst.

Zákon nyní ještě musí schválit senát a podepsat prezident.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama