Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.01.2015 17:33:08 - monasek10

Vojna pro ženy

Paní Černochová,zajímají mě pouze dvě věci....za 1) Jestli i Vy v případě potřeby by jste nastoupila do války a za 2)kdo se bude starat o děti matek,které by byly odvedeny....Já si tohle opravdu nedokážu představit.Mé děti by byli bůh ví kde,můj muž by byl buh ví kde a já tak samo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2015 11:01:16 - Mgr. Jana Černochová
 Předpokládám, že o tomto tématu hovoříte v souvislosti s připravovanou novelizací branné legislativy. Plošná branná povinnost, tedy i branná povinnost pro ženy, není ničím novým a pro mnohé překvapivě nikdy nebyla zrušena, tedy ani s profesionalizací naší armády. Je třeba zdůraznit, že všeobecná branná povinnost neznamená povinnou vojnu, ale povinnost narukovat v určité fázi ohrožení bezpečnosti státu. A tuto povinnost máme všichni bez rozdílu již v tuto chvíli. Novela branného zákona by měla upravit tento institut pouze tak, že odvodní řízení bude možné spustit ještě před vyhlášením stavu ohrožení v případě, že vláda získá indicie o reálném nebezpečí. Osobně na povinnosti bránit svou zemi v případě, že je v ohrožení, není nic špatného a velmi mne znepokojuje, že naše společnost má v důsledku falešného pocitu bezpečí tendenci se této odpovědnosti zbavovat. Já se rozhodně této odpovědnosti nezříkám a pokud by mi v tom nebránil mandát starostky na Praze 2 (neboť ten je s členstvím v aktivní záloze neslučitelný), přihlásila bych se do aktivní zálohy.

Vím, že představa války a v jejím důsledku rozvrácených rodin je velmi těžká, válku si nepřeji a jsem vděčná za to, že máme to štěstí žít v míru. Bohužel však, pokud taková situace nastane, není jiná možnost, jak bránit svou vlast, než se zbraní v ruce. Doufám, že to v dohledné době nebude nutné.