Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.01.2015 10:41:05 - Jiří Hráček

Akce pravicových extrémistů v Praze

Dobrý den,
proč se zúčastňujete demonstrací pravicových extrémistů a populistů s fašizoidními názory? Já určitě nesympatizuji s islamisty, ale podobné xenofobní akce jaká byla ta na Hradčanském náměstí, se mi ani trochu nelíbí. Nelze přece perzekvovat jedno náboženství (islám) nebo nějakou etnickou skupinu osob (Arabové) a další osoby hlásící se k islámu. Takto uvažují náckové a lidé sympatizující s fašismem.
Na straně druhé je hezké, že i jako pravicová poslankyně se hlásíte k odkazu silně levicově vyhraněného týdeníku Charlie Hebdo a k památce jeho šéfredaktora Stéphana Charbonniera což byl francouzský komunista.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2015 9:51:21 - Mgr. Jana Černochová
 Vážený pane Hráčku,

rozhodně nejsem zastáncem paušální perzekuce jakékoliv etnické či náboženské skupiny. Opakovaně jsem toto zdůrazňovala a zdůrazňuji. Na zmíněnou demonstraci jsem nešla proto, abych podporovala jakékoliv extrémistické či fašizoidní tendence. Svoboda náboženského vyznání je pro mne nedotknutelná.

Důvody, proč jsem se této akce zúčastnila, jsem již několikrát vysvětlovala, tedy jen stručně: Jako zákonodárce cítím povinnost naslouchat obavám veřejnosti a nedopustit, aby tyto obavy vedly k posilování extrémistických politických uskupení. Skutečnost, že se naše společnost potýká a bude potýkat s projevy náboženského fundamentalismu, je nepopiratelná, stejně jako fakt, že jejich zdrojem mohou být frustrace imigrantských skupin izolovaných od zbytku společnosti napříč celou Evropou. Řešením této situace není, že se politická reprezentace bude tvářit, jakoby se nic nedělo, a pod rouškou politické korektnosti bude odmítat o těchto otázkách vůbec diskutovat. V žádném případě nejde o to, komukoliv zakazovat vyznávat jakékoliv náboženství. Jde jen o to, eliminovat takové prvky islámu (či jakéhokoliv jiného náboženství), které mohou ohrožovat základy naší civilizace a nejsou slučitelné s demokracií.

K odkazu týdeníku Charlie Hebdo se v žádném případě nehlásím. Jak uvádím v předchozí odpovědi, jde o periodikum, které je mi ideově vzdálené. Nedomnívám se však, že by tato skutečnost měla být záminkou k tomu, aby jeho autoři museli být zavražděni.