ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.11.2011 9:10:33 - Máša

Jsou úředníci Cermatu víc než učitel žáka???

Vážené kolegyně a kolegové, vyučující českého jazyka a literatury na středních školách,
rozhodla jsem se Vás touto cestou oslovit a sdílet s Vámi své rozčarování, či spíše rozhořčení, z rozhodnutí MŠMT ve věci "Změny v organizaci a zajištění hodnocení písmených prací od roku 2012". Považuji za urážející, že nám byla tato zásadní změna sdělena bez předchozích konzultací či upozornění a že nám (či odborné veřejnosti) nebyl dán patřičný prostor pro naše vyjádření.
Považuji za zcela neopodstatněné nové proškolování (navíc v tak přemrštěném rozsahu) hodnotitelů písemných prací; každý školní hodnotitel prošel e-learningovým i denním školením zajištěným CERMATem. Toto proškolení na ohodnocení loňských maturitních prací (dle mého názoru) zcela stačilo, nehldě na to, že každý z vyučujících je především neustále proškolován během průběžného hodnocení slohových prací během roku. Připadá mi nedůstojné, že firma CERMAT hodlá z těch češtinářů, kteří se rozhodnou přistoupit na nové podmínky, teprve vybírat ty nejvhodnější uchazeče. Argument objektivity a vyšší úrovně hodnocení prací nepovažuji za relevantní (vzhledem k již výše zmíněným faktům a potažmo i k tomu, že každý hodnotitel bude nucen v neadekvátně krátké časové lhůtě opravit nadměrné množství prací).
Toto rozhodnutí MŠMT nepovažuji za krok ke zvýšení objektivity státních maturit, ale obávám se, že povede přesně k opačnému důsledku (k chvatným a nedostatečným opravám textů). Ráda bych vás proto vyzvala, abyste zvážili svůj postoj k této změně a podpořili její bojkot. Jsem přesvědčena, že takovéto kroky by měly být prováděny uváženě, koncepčně a ve spolupráci s odborníky i školami. Odmítám participovat na podobným způsobem diktovaných "akcích".
Děkuji Vám za čas, který jste věnovali přečtení této zprávy, a věřím, že tato plánovaná "Změna" ještě není definitivní.
S přáním dostatku sil
Mgr. Ivana Kupková
učitelka ČJL na Střední škole umění a designu v Brně

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.