Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.11.2011 11:41:13 - Matouš

Volební systém nepovažuji vůbec za nejlepší z možných

Pane senátore, v politice působíte již delší dobu, jste nezávislým politikem, což shledávám jako nejlepší volbu. Velmi se mi líbí vaše názory, kdy nazýváte věci pravými jmény, a to tehdy, když je potřeba. Zajímal by mě ale velmi Váš názor na náš volební systém? S vývojem po roce 89 nejste moc spokojen, ale co s volebním systémem? Považujete současný systém za nejlepší z možných? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2012 12:27:04 - Ing. Jan Horník
Vážený pane Matouši,

omlouvám se za skutečnost, že Váš dotaz, který mne přeposlali z www.parlamentnilisty.cz, jsem nezaregistroval a odpovídám na něj tudíž až nyní.

Volební systém nepovažuji vůbec za nejlepší z možných a to na žádné úrovni té, které volby. Dokonce jej považuji místy za nedemokratický.

Ve volbách do místních samospráv by mělo dojít k přímé volbě starosty (primátora), čímž by došlo k odstranění povolebních tanečků, které může vyhrát z pohledu voličů i ten nejhorší ze zvolených zastupitelů. Dále bych umožnil možnost získání mandátu i tomu kandidátovi, který tvoří jako jedinec volební stranu, ale při výpočtech volebních výsledků je v nevýhodě oproti kandidátům plně obsazené volební strany. Tento princip je dle mého velmi nedemokratický a to zejména u malých obcí.

Ve volbách do krajů by mělo dojít k přímé volbě hejtmana a úplnému odstranění procentní hranice potřebné pro stranu či hnutí ke vstupu do krajského zastupitelstva.

Ve volbách do PS bych úplně odstranil procentní hranici potřebnou pro stranu či hnutí ke vstupu do PS a dále naprosto nespravedlivý přepočítávací mechanizmus hlasů, kdy se stává, že kandidát s mnohem menším počtem získaných hlasů předčí toho s výrazně větším počtem hlasů.

K výše uvedenému ještě uvádím, že se snad podaří již na podzimní krajské volby snížit procentuální hranici ke zvolení do zastupitelstva kraje v rámci konkrétních stran či hnutí (nově by to mělo být 5 % - senátní pozměňovací návrh k novelizaci volebního zákona, PS by měla projednávat při své nastávající schůzi).

S přáním pohodového léta

Jan Horník.