Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.01.2015 13:36:20 - inavokrálová

Jak to vidíte vy?

Hezký den. Chtěla jsem se zeptat (nejen Vás) jak to tedy s tou armádou je, co se tedy fakticky udělalo či neudělalo, jak jsem četla nejen na PL, ale i v dalších médiích a slyšela od známého vojáka? Třeba. Máme málo aktivních záloh, je potřeba v dnešní době posílit obranyschopnost země atd. Vždyť v záloze je spousty bývalých vojáků, kteří mají mnoho let odsloužených i na vysokých funkcích a jsou "mladí" (do důchodu daleko), proč se nevyužijí jejich znalosti (chápu není zákon, ale...)? Nebo jako VO jezdíte po útvarech (fotky, vaše úsměvy, chlebíčky a mnozí se tváří jak všemu rozumí) a reorganizace žádná, tedy prý hlavně na gš a mo, kde se až na kosmetické úpravy prý moc nezměnilo (né z mé hlavy, mnoho vysokých důstojníků i na funkcích, které u útvarů vykonávají praporčíci, ale prý není problém MO a i VO přesvědčit, že to má být tak a tak, sami si prý větev nepodříznou). Prý dalším molochem je univerzita v Brně, nebo "bojovníci" z dukly z pohledu férovosti vůči "norm". vojákovi atd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2015 14:05:25 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za několik dotazů, na které se pokusím v rychlosti odpovědět. Předně, v současné době se dokončuje Koncepce výstavby AČR a já pevně věřím, že do ní bude mít co mluvit Výbor pro obranu. Armáda není v dobrém početním stavu, taktéž se odkládaly z důvodu nedostatku financí některé důležité investice. Já dlouhodobě usiluje o to, aby politická reprezentace slyšela od naší armády a MO, jakou armádu vlastně potřebujeme a jakou ji chceme. Vždyť od zahájení reformy AČR uběhlo již 12 let a cíle reformy nejsou nejen dodržovány, ale především nejsou plněny. Nikdo z nás se nemůže tvářit, že všemu rozumí, protože armáda je velmi složité a komplikované těleso. Pravdou však je, že mnoho politiků zájem o armádu spíše předstírá, než aby se jí snažil pomoci. To, co je důležité, je zajistit bezpečnost naší země a našich občanů a k tomu musí směřovat naše úsilí. Těch problémů je totiž tolik, že není v lidských silách je všechny napravit. Jsem rád, že se pomalu, ale jistě posiluje postavení VO vůči AČR a MO v rámci kontrolní funkce. Ještě je třeba zvýšit aktivitu v pohledu koncepčních materiálů. Osobně vidím nejvyšší problém v personálu, protože nejen početní stav, ale i hodnostní a věkový je tristní. Obsazenost některých útvarů je pod 50%. Byl přijat nový zákon o vojácích z povolání, který by měl pomoci tyto personální problémy řešit. Já jsem ale v tomto skeptický, protože zákon neřeší kariérní růst a hodnostní rozložení. Zároveň sice zvyšuje finanční motivaci pro nábor nových vojáků, ale až čas ukáže, zda bude úspěšný. Co se týká Univerzity obrany, nemyslím si, že to jsou vyhozené peníze. Právě naopak celoživotní vzdělávání vojáků by mělo jít ruku v ruce s inovací a s reakcí na nové bezpečnostní zdroje. Chce to více zapojit univerzitu při vytváření koncepčních materiálů a strategických dokumentů, rozšířit počet studentů i o zahraniční studenty tak, jak tomu bylo před rokem 1989 a posílit postgraduální vzdělávání i pro bývalé absolventy školy, včetně civilních posluchačů. Dukla slouží armádě spíše na vhodnou reprezentaci a marketing. To myslím funguje, přesto, že neustále slyším i pochybovače. Jen se podívejme kolik olympijských vítězů a mistrů světa či Evropy vyšlo z této tělovýchovné instituce. Já vidím jiné možnosti, jak ušetřit. Jde o akviziční procesy, kdy se nakupují nepotřebná či nevyužitelná technika či vybavení. A někdy zbytečně draze či bez pořádné ekonomické analýzy. Otázka aktivních záloh není v tom, alespoň dle mého názoru, aby zakrývala nedostatky v početním stavu naší armády. Ty mají v krizových časech a případech pomáhat tam, kde by použití armády bylo zbytečně nákladné a kontraproduktivní.