Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.01.2015 13:38:29 - inavokrálová

Jak to vidíte Vy?

Hezký den. Chtěla jsem se zeptat (nejen Vás) jak to tedy s tou armádou je, co se tedy fakticky udělalo či neudělalo, jak jsem četla nejen na PL, ale i v dalších médiích a slyšela od známého vojáka? Třeba. Máme málo aktivních záloh, je potřeba v dnešní době posílit obranyschopnost země atd. Vždyť v záloze je spousty bývalých vojáků, kteří mají mnoho let odsloužených i na vysokých funkcích a jsou "mladí" (do důchodu daleko), proč se nevyužijí jejich znalosti (chápu není zákon, ale...)? Nebo jako VO jezdíte po útvarech (fotky, vaše úsměvy, chlebíčky a mnozí se tváří jak všemu rozumí) a reorganizace žádná, tedy prý hlavně na gš a mo, kde se až na kosmetické úpravy prý moc nezměnilo (né z mé hlavy, mnoho vysokých důstojníků i na funkcích, které u útvarů vykonávají praporčíci, ale prý není problém MO a i VO přesvědčit, že to má být tak a tak, sami si prý větev nepodříznou). Prý dalším molochem je univerzita v Brně, nebo "bojovníci" z dukly z pohledu férovosti vůči "norm". vojákovi atd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2015 11:38:12 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

bohužel se domnívám, že zde není ten pravý prostor k objasnění všech problémů, s nimiž se naše armáda potýká. Máte pravdu, bývalí vojáci jsou vedle dobrovolných aktivních záložáků součástí aktivní zálohy. Ta je však skutečnou zálohou až pro případ přímého ohrožení státu. Vedle aktivní zálohy, která není početná a měla by se jistě rozšiřovat, však potřebujeme rovněž větší počet vojáků v aktivní (profesionální) službě. Zároveň je třeba, aby tito vojáci měli funkční kariérní řád a odpovídající zázemí a vybavení. Funkční kariérní řád je, věřím, zabezpečen schválenou novelou zákona o vojácích z povolání, která vznikala ještě v době, kdy MO vedl Alexandr Vondra. Vše ostatní je především o penězích a jejich smysluplném využití – tedy modernizace a zajištění dostatečného množství techniky, zabezpečení výstrojního materiálu, zbraní a střeliva, obnova vojenských areálů atd.

Armáda jednoznačně vyžaduje koncepční uvažování s ohledem na aktuální mezinárodně-bezpečnostní situaci, naše spojenecké závazky a naše možnosti. Od odpovědí na tyto otázky se odvíjí její početní stav, struktura, funkcionality atd. Ve Výboru pro obranu se těmito otázkami s kolegy intenzivně zabýváme (není to jen o chlebíčcích a úsměvech). Přímá odpovědnost za řešení problémů armády však neleží na našich bedrech, ale je především odpovědností stávajícího vedení MO a vlády. Jako členka Výboru pro obranu se snažím důsledně dbát na to, aby finanční prostředky na obranu naší země byly vynakládány co nejsmysluplněji a aby naše armáda byla funkčním, akceschopným a spolehlivým partnerem našich spojenců.