Jaroslav Foldyna

  • SPD
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2015 14:06:18 - petas999

Výrok

Dobrý den,
co říkáte na výrok pana Schwarzenberga ohledně přijímání uprchlíku: "Dneska jsme tak bohatí, že kdyby do České republiky přišlo pár tisíc uprchlíků, lidi by ani nezpozorovali, že tady jsou".

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2015 11:18:27 - Jaroslav Foldyna

Vážený Petas999,

nepatřím do fanklubu Karla Schwarzenberga, na druhou stranu Karel Schwarzenberg použil určitou nadsázku k tomu, co je realitou. Jsme součástí západního demokratického světa, jsme součástí NATO a EU a v této chvíli neřešíme příčinu, ale důsledek, důsledek exodus lidí z arabských zemí, tedy exodus muslimů do nemuslimské Evropy. Chceme-li řešit důsledek, musíme mít odvahu popsat příčinu. Já vidím jako základní příčinu vměšování se do politiky života arabských zemí a vrcholem toho je vojenská agrese Spojených států a spojenců v roce 2003 do Iráku a svržení Saddáma Husajna a jeho režimu, který se nám do jisté míry mohl zdáti problémový, nicméně byl čitelný a předvídatelný a zajišťoval jistou stabilitu v daném regionu. Svržení Saddáma Husajna a rozpuštění irácké armády, kdy její důstojníci tvoří jádro velení nejobávanější teroristické organizace na světě, Islámského státu, je příčina důsledku, před který jsme dnes postaveni. Naše spoluodpovědnost je v tom, že jsme v této věci mlčeli a bohužel jsme ji i verbálně podporovali. Následovali podporované konflikty v Libyi, Sýrii, Afghánistánu, což má za následek chaos v těchto zemích a masový exodus obyvatel z takto válkami zmítaných regionů. Do toho přichází islámský fundamentalismus, který jako hlavní příčinu ukazuje náš svět a verbuje své bojovníky do teroristických akcí. Tady souhlasím s prezidentem Milošem Zemanem, že je nutností vojensky zasáhnout a likvidovat toto zlo, neboť jsme jím výrazně ohroženi. Zlem není islám jako takový, ale jeho fundamentální část, která nese jméno Islámský stát a to je velký rozdíl. Nelze vkládat rovnítka mezi islám a terorismus. To je dnes téma pro populisty, které je velmi nebezpečné. Západní svět musí zmobilizovat své síly a udeřit na základny teroristů, ovšem likvidace fundamentálního islámu není možná bez arabských zemí jako takových. Arabský svět s muslimským vyznáním je stejně ohrožen terorismem fundamentálních islamistů, možná více než my, neboť denně umírají stovky umírněných muslimů v Sýrii, Iráku, Afghánistánu, čili je povinností arabského světa se vyhradit proti fundamentálnímu islámu bok po boku se západními demokraciemi. Z důvodu jisté spoluodpovědnosti se nevyhneme tomu, že se u nás mohou objevit uprchlíci z těchto zemí, nicméně jenom v míře takové, jaká je naše spoluodpovědnost. My však jsme povinni, a měla by být i celá Evropa, těmto lidem říci: „Jste u nás na návštěvě a musíte respektovat naše zákony, naše zvyklosti a naši kulturu, v opačném případě budete okamžitě deportováni zpět do vašich zemí.“ Nehovořím o masovém přijímání uprchlíků, hovořím o pomoci některým, kteří jsou ohroženi na životě a zdraví za podmínek, které jsem již popsal.

Z naší země za posledních 60 let také uprchlo do zahraničí tisíce lidí, ke kterým se ti, do jejichž zemí přišli, neotočili zády. Jistá míra solidarity a spoluodpovědnosti je něco, co je pro slušné lidi a slušnou zemi samozřejmostí. Samozřejmostí také je, že se objeví několik tlučhubů, kteří celý problém zveličí a postaví jako své základní téma. Jiné téma v této chvíli nemají a chtějí na sebe upoutat pouze pozornost. Myslím si, že jako národ toto nemáme zapotřebí.

Závěrem shrnu. Omezená část uprchlíků ano za předpokladu, že dodržují a respektují naše podmínky a pravidla. Jinak nekompromisní vyhoštění.

S pozdravem

Jaroslav Foldyna