Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2015 13:01:08 - Hrbáč

Chybí informace!

Nemyslíte, že by bylo třeba než uveřejníte své názory, informovat se o tom proč zadluženost Řecka vznikla? Nehrozí Česku stejný problém, potřeba se přezbrojit nejlépe dodávkami z USA a EU, pokud se budeme pořád strašit a spolu s "našimi ochránci" vyhledávat a provokovat národy s jinou kulturou.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2015 9:29:31 - Ing. František Laudát
Zadluženost Řecka se začala rodit už minimálně od poloviny sedmdesátých let minulého století. Dotace zejména z EU se staly nedílnou součástí tvorby HDP země. Navíc byly zřejmě nezodpovědně promrhány. Přitom na záludnost a rizika  tohoto chování upozorňovali politiky i vlastní profesoři ekonomie. Marně. Neznám aktuální situaci, ale při začátku horké fáze řecké krize měla země tolik úředníků, že kdyby přišli do práce, tak nemají ani kde sedět. Dotace musí jít do smysluplných projektů, jinak jsou velmi škodlivé. Ostatně už s tím máme svoje zkušenosti. Dále Řecko hodně zbrojilo, protože si jistě vzpomínáte na desetiletí napjaté vztahy s Tureckem. Takže jedno k druhému a je krize. I pořádání olympiády bylo pro Řecko nezodpovědným počinem…nyní ho drtí i skutečnost, že ekonomicky nekompatibilní země by neměla vstupovat do měnové unie s státy se silnou ekonomikou. Pro jednu měnu na určitém území jsou potřebné dva atributy – jeden jazyk ( dnes je to překonatelné) a přibližně stejná ekonomická výkonnost území (to je atribut téměř nepřekonatelný).

Naše země nikoho nestraší. To bych se zásadně ohradil. Pokud se týká přezbrojování, myslím, že se opět vracíme do pozice, že ne EU (ta s tím nemá mnoho společného), ale NATO ano, spíš budou kupovat více zbraní od nás, než naopak. Přiznám se, že aktuální poměr neznám, ale vím, že se opět zvyšuje export zbraní od nás.  Některé kroky USA asi nebyly úplně promyšlené v zahraniční politice, jestli máte tohle na mysli, ale zbaběle napadat civilní objekty a zbaběle šířit teror na ulici – to nemůžete nereagovat. Lépe se strašit a něco konat, než mít mrtvé na ulici. To je potom pozdě. V předvečer I. světové války byli všichni také klidní, totéž, když se Hitler dostal k moci – a jak  to dopadlo?..

                                          Laudát