MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2015 15:29:40 - Hejduk

německá privilegia

Jak to, že Německu prochází takové věci, jako minimální mzda pro všechny dopravce, zpoplatnění dálnic jen pro cizince...A co když se z toho stane pravidlo a začnou si tak zákony upravovat všechny země. K čemu pak EU bude?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.02.2015 13:05:21 - MUDr. Jiří Maštálka
Dobrý den, děkuji za otázky. Pokud jde o minimální mzdu pro všechny dopravce, tak poslední rozhodnutí je, že Německo pozastavuje uplatňování požadavku minimální mzdy, platné ve své zemi, i pro zahraniční řidiče. Výjimka se týká zatím nejen našich autodopravců, ale i polských a dalších. A stalo se tak po zásahu Evropské komise, které se německá úprava nelíbí a oznámila, že ji chce prošetřit. Podobně negativní reakci unie vyvolalo i rozhodnutí o zpoplatnění německých dálnic, které bude domácím řidičům kompenzováno a je tak diskriminační vůči zahraničním řidičům. Přes výhrady EU zatím platí a poplatky se mají vybírat od roku 2016. 

 V obou případech jde opravdu o rozhodnutí jednostranná, což zvyklostem v EU neodpovídá a kdyby se tak začaly chovat všechny členské země unie, ztrácela by podstata EU hodně ze svého smyslu. Nemohu se, jako vy, ubránit dojmu, že Německo zneužívá svého vlivu a síly v unii a jsem proti podobným praktikám. Což ale neznamená, že nejsem pro zachování suverenity členských zemi v zásadních otázkách, jako je například právo samostatně rozhodovat o složení energetických zdrojů...