Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.02.2015 10:33:08 - RP

Kouření

Dobrý den, zajímaly by mě v souvislosti s bojem proti tabáku a kuřákům tři věci. Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích? Kam plynou peníze z daní z tabáku? A poslední, proč se neomezí distribuce cigaret? Prodávají se na každém kroku! Děkuji za případné vyjádření. Radka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2015 12:39:10 - Mgr. Jana Pastuchová

Dobrý den,

jsem spolupředkladatelkou novely zákona omezující kouření v restauracích a dalších zařízeních společného stravování, která je nyní v poslanecké sněmovně v prvním čtení. Takže ano, jsem pro úplný zákaz kouření v restauracích. Daně z prodeje cigaret jdou do státního rozpočtu a přestože se může zdát, že jsou pro stát výhodné, náklady, které pak vykazuje české zdravotnictví na léčbu nemocí spojených přímo či nepřímo s kouřením naopak státní rozpočet výrazně zatěžují. Omezení distribuce a prodeje cigaret je už asi příliš radikální řešení, podle mého názoru by ale mohla být účinnější prevence, tzn. aby nepřibývalo nových kuřáků, aby stávající kuřáci věděli, co jim kouření způsobuje, aby kouření nebylo vnímáno jako frajeřina ale zlozvyk, zkrátka a dobře, aby lidé neměli vůbec potřebu někam jít a cigarety si koupit.

S úctou,

JP