Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.02.2015 12:13:10 - milakon

Slabá Kč.

Co k tomu můžete říci?

Zajímavé počítání...

Kdyby vám někdo řekl, že vám sníží důchod (máte-li 10 000,-) o 800,- Kč, nebo výplatu (20.000) o 1 600,- Kč, tak vezmete hůl a půjdete mu rozbít držku.

A tak to chytří hoši z Národní banky udělali jinak. Ponížili o 8% hodnotu koruny. A na to všichni, teď už i prodejci potravin, zareagovali zvýšením cen.

Takže, peněz máme pořád stejně, ale už si za ně tolik nekoupíme. Efekt je ale úplně stejný, jako kdyby nám všem snížili penze a výplaty o 8%.



A to se tu nabízí ještě jedna teorie : Jak snadno dopumpovat státní rozpočet. Přeměníte-li, řekněme, miliardu korun na eura, uberete koruně 8% z hodnoty a tyto levnější koruny zase nakoupíte, máte 80 milionů doma. Jednoduché počty. Zdánlivě mají sice menší hodnotu, ale protože na sociální dávky a důchody se nepřidala ani koruna, je to vlastně zisk. A za tohle oblbnutí národa českého ještě dostal náš židovský bankéř evropskou cenu. Óóó, jak jsme hloupí!

Jsme skutečně národ ovcí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2015 11:30:06 - Senát Parlamentu České republiky

V roce 2013 zahájila Česká národní banka devizové intervence k dosažení měnově-politického cíle, a to inflace kolem 2 %. Tato její aktivita vyvolala silné diskuse o měnové politice v laické i odborné veřejnosti.

Oslabení kurzu koruny samozřejmě vede ke zvýšení dovozních cen, a tím i celkové cenové hladiny v tuzemsku. Podle vyjádření ČNB se očekává nižší koupěschopnost domácností, ale jejich  poptávka může být ve zvýšené míře přesměrována k domácímu zboží a službám. Zároveň slabší kurz podporuje české vývozy, a tím roste konkurenceschopnost a ziskovost podniků a i jejich ochota investovat. Oživení výroby následně přispívá k nárůstu zaměstnanosti a mezd, což zvyšuje kupní sílu domácností.

Samozřejmě intervence někomu přinesla pozitivní body (hlavně malým a středním exportérům) a někomu zase záporné (nezajištěným dovozcům, cestovním kancelářím, rodinám preferujícím zahraniční dovolené apod.). Pohledem na současná čísla můžeme tvrdit, že „plusových" bodů bude více. Vyšší vývoz z ČR podpořený jak slabší korunou, tak i solidní zahraniční poptávkou je asi ten zatím nejviditelnější přínos slabší koruny.

V každém případě si ale prosím uvědomte, že za měnovou politiku neodpovídá Senát Parlamentu ČR, ale jen Česká národní banka.

Eva Davidová

tisková tajemnice Senátu