Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2015 14:05:33 - Ladová

ne každé zvíře může být hýčkáno v zoo,nebo domácím mazlíčkem

Dobrý den
Jak se v 21. století zlepšil život hospodářských zvířat , z nichž se posléze porážkou stane maso o kterém se rozepisujete ?Přestal už nesmyslný transport zvířat mezi státy ?Na jatkách je zvíře nejdřív omráčeno,nebo zaživa podřezáno ( halal) - nedávno na internetu právě tyto porážky šokovaly utrpením zvířat, myslím, že mnohým by přešla chuť třeba na jehněčí....Takže stejně tak, jak sledujete kvalitu a cestu masa, by bylo prospěšné vědět co se děje se zvířaty, než se z nich ty balíčky masa stanou.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.02.2015 13:38:41 - Ing. Michaela Šojdrová
Pěkný den.

Co se týká transportu zvířat i podmínek na jatkách, obojí je velmi přísně kontrolováno orgány Evropské unie i českými státními orgány. Kontroluje se, zda je s jatečnými zvířaty zacházeno šetrně, aby zbytečně netrpěla. V Česku se zvířata převážejí navíc na velmi krátké vzdálenosti, které je nijak zvlášť nestresují, jak potvrzuje i uznávaný odborník na produkci a zpracování masa Ladislav Steinhauser (viz rozhovor - http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/host/_zprava/1454871).

Zvířata před porážkou vždy prohlíží veterinární lékař a ověřuje existenci jakýchkoliv známek naznačujících, že byly ohroženy dobré životní podmínky zvířat, nebo známek stavu, který může nepříznivě ovlivnit lidské zdraví nebo zdraví zvířat.

Je to zejména na nás – zákaznících – co žádáme a kupujeme. Osobně proto podporuji ekologické a pro zvířata příznivé chovy, pokud možno bez nutnosti transportu živých zvířat. Jím hlavně domácí maso a maso z regionálních chov.

Děkuji za dotaz, M. Šojdrová