Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2012 14:12:13 - Valentin Kusák

Xenofobní strany

Dne 15.10.2010 vyšel člnek, ve kterém říkáte "Je varovné, jak rychle se evropská veřejnost smířila s fungováním xenofobních stran bez jakéhokoliv pozitivního programu v národních parlamentech...Síla šířící se nákazy xenofobie a netolerantnosti v Evropě spočívá zřejmě v tom, že se její nositelé dostávají z izolace za pomoci již etablovaných politických sil. ..". Jak se díváte na boj proti islamizaci v ČR, na G.Wilderse, Stranu svobodných Rakouska, Lidovce ve Švýcarsku? Děkuji. VK

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.01.2012 18:31:47 - Dr. Libor Rouček
Stačí si vzpomenout na rakouskou Stranu svobodných v době působení Joerga Haidera. Jednou štval (například v souvislosti s Temelínem či volným pohybem osob) vůči Čechům, jindy (hlavně v Korutanech) proti Slovincům, pak zase proti Turkům nebo proti islámu, atd.

V holandských poměrech se o něco podobného snaží strana G.Wilderse. Varovná je skutečnost, že namísto politické izolace těchto stran se klasické konzervativní či liberální strany nechávají od těchto krajně pravicových stran podporovat při sestavování vlád. Hájení národních zájmů prosazují podle svých představ všechny politické strany. Na rozdíl od těch xenofobních to však nedělají vyvoláváním nenávisti vůči jiným.


S přátelským pozdravem Libor Rouček