Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2015 13:27:39 - Mirka C.

Jan Palach

Poslanec Vojtěch Adam na můj dotaz odpověděl, že ,,Jan Palach jednoznačně podporoval obrodný reformní proces komunistické strany v roce 1968“. Co vy na to? Není to absurdní překrucování historie, ostatně tak jako to dělali komunisti vždy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.03.2015 14:21:27 - Ing. František Laudát
Palach komunista?  -Také jsem zaznamenal vyjádření pana Adama z KSČM. Prosím neplést s jeho synem, ten je v Úsvitu (možná už ne?). Nejedná se o argumentaci novou, již jsem ji slyšel z úst Miroslava Grebeníčka při hádce v Parlamentu, která mě mimochodem inspirovala k návrhu na uvolnění financí pro vybudování památníku. Jako protagonista  památníku Palacha ve Všetatech jsem si o něm něco přečetl. Pocházel z typické rodiny živnostníka, jeho otec byl zbaven živnosti po roce 1948. Faktem je, že jeho matka vstoupila do KSČ, zřejmě chtěla, aby oba synové vystudovali. Celá rodina však byla hluboce nábožensky založená. To je v přímém protikladu s komunistickými idejemi. Zřejmě se i Jan Palach, jako drtivá většina společnosti, upínala v době sovětské okupace k vedení země. Dnes už můžeme jen spekulovat, ale právě hluboké zklamání z našeho tehdejšího prezidenta, vlády, vedení KSČ a k tomu beznaděj v okupované zemi byly hlavními pohnutkami Jana Palacha k dramatickému činu. Osobně si myslím, že to nebyl čin za ideje pražskojarních komunistů, ale proti nim. Palach chtěl burcovat k boji za svobodu. A ta je s komunismem, či socialismem, zásadně neslučitelná. Navíc, Palach byl na brigádě v SSSR, a tak věděl, jaký „blahobyt“ a „svoboda“ nám po okupaci hrozí. Dovoluji si spekulovat, že pokud by Jan Palach dále žil v době normalizace, určitě by byl velkým antikomunistou. Co je však podstatné, že jeho čin je do dnešních dnů v českých podmínkách natolik ojedinělý, že můj předloňský návrh ve Sněmovně podpořili všichni. To je pro mě snad jediná radost, kterou v současné Sněmovně mám. K Janu Palachovi ještě dodám, že v letošním březnu zřejmě bude vyřešen poslední problém a do majetku státu (Národního muzea) přejde dům ve Všetatech, kde Jan Palach prožil svoje mládí.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Laudát