Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.03.2015 16:00:01 - koudyy

ÚSTR

Nemyslíte, že by ÚSTR prospělo, kdyby jeho členové nebyli lidé spjati s nějakou politickou stranou, ale skutečné odborníci na danou věc? A měl vůbec kdy nějaký smysl? Co nám za dobu existence přinesl? Podle mě bychom se většinu věcí dozvěděli, i kdyby vůbec neexistoval

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.03.2015 20:23:38 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
naprosto s Vámi souhlasím, že by ÚSTR měl být oddělen od politiky. Jeho zaměření je odborné a se stranickou politikou by vůbec nemělo souviset. Realita je však bohužel jiná. Jeho současné vedení je silně spjato především s TOP 09 a někteří členové Rady ústavu s ČSSD a Stranou zelených. Mé odvolání z pozice ředitele ÚSTR před dvěma roky mělo ryze politický podtext a byla za ním snaha některých politických kruhů získat klíče od Archivu bezpečnostních složek (ABS) a kontrolovat jeho činnost, čemuž jsem v době výkonu svého mandátu ředitele bránil.
Význam této instituce je důležitý, protože v ABS je shromážděno přes 20 km materiálů bezpečnostních složek totalitních režimů (nacismu a komunismu), které má ÚSTR dle zákona 181/ 2007 Sb. digitalizovat, studovat a zpřístupňovat  veřejnosti. Současné vedení a Rada ÚSTR právě tomuto procesu však brání.