Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2015 15:26:29 - Jirka Sup

společná Evropská armáda

Co si myslíte o návrhu předsedy Evropské komise Jean-Claude Junkera o vytvoření společné Evropské armády, která by stála mimo NATO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2015 16:20:41 - Ing. Antonín Seďa
Přiznám se, že nejsem příznivcem vytvoření nějaké Evropské armády. Předně proto, že kolektivní obrana NATO stojí a padá s kvalitou a rozsahem vojenských schopností členských zemí Aliance. Ti, kdo se zajímají bezpečnostními otázkami či brannou tématikou vědí, v jakém skutečném stavu je naše armáda. Takže pokud chceme být odpovědným spojencem v rámci Severoatlantické aliance, pak nemůže hazardovat se dvěma armádami, když nemáme naplněnou ani tu jednu. Pokud má být společná Evropská armáda nástrojem společné zahraniční a bezpečnostní politiky, pak se obávám, že tento zvolený postup je tahání kočky za ocas. Již dnes má armáda problém s "naplněním" společné Battle Group. Nicméně to není evropská armáda, ale pouze vyčleněné jednotky, určené pro EU. Nicméně chápu, že může existovat problém v tom, že ne všechny členské země EU jsou zároveň členy NATO a mohou se cítit být ohroženy. Podle mého názoru je řeším větší kooperace členských armád EU, společné jednotky a cvičení apod. Ale budovat Evropskou armádu by mohlo znamenat narušení vzájemné transatlantické spolupráce. A to by nebylo ku prospěchu nikoho z koaličních partnerů. Musíme si totiž uvědomit jednu věc. Více jak 72% výdajů NATO jsou financovány USA a pouze jejich schopnosti umožňují mít odstrašující účinek a takové schopnosti, které umožňují operovat po celém světě. A hlavně garantovat účinnost článku 5 v rámci plnění si závazků společné obrany.