Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2015 15:32:22 - Jirka Sup

společná Evropská armáda

Co si myslíte o návrhu předsedy Evropské komise Jean-Claude Junkera o vytvoření společné Evropské armády, která by stála mimo NATO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.05.2015 19:00:41 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobré odpoledne.
Tento návrh vítám a myslím si, že byl vysloven ve správný čas na správném místě.
Pan Junker určitě není jediným politikem, který uvažuje i o této variantě kolektivní ochrany a obrany obyvatel EU, což je dobře především z důvodu, že věc se stává předmětem zásadní, nejen politické, ale i odborné diskuse politiků a vojáků.
Nicméně pravdou, kterou je nutno vzít v úvahu, je i to, že v této chvíli neexistuje reálná schopnost politických reprezentací evropských národů se dohodnout a tuto společnou armádu realizovat v nějaké dohledné době.
To však nic nemění na tom, že vyslovení této úvahy v nejužším vedení EU povede především k vážnému zamyšlení politických elit nad schopnostmi jednotné a především rychlé kolektivní reakce ozborojených sil aliance (NATO) na eventuální ohrožení naší bezpečnosti a to alespoň ve stejné "kvalitě", jakých je schopen pravděpodobný protivník.
Mohu Vás ujistit, že se Výbor pro obranu PSP ČR  těmto otázkám a diskusím nevýhýbá a věnuje jim potřebnou pozornost.

S pozdravem
místopředseda Výboru pro obranu
B. Chalupa