Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.03.2015 21:43:18 - Reporter amater

Vstupuje KDU-ČSL do nové éry ?

Neměla by KDU-ČSL opustit starý model, kdy se profilovala jen jako pro-venkovská strana ? Segment pravicových voličů, kteří chtějí demokratickou politiku, je dle mého názoru ne zcela dobře využit. Kdyby KDU-ČSL chtěla, vyprofiluje se do modernější strany, která dosáhne na oslovení nevyužitého segmentu. Co očekáváte od sjezdu ? Jak vidíte KDU-ČSL v nové éře ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.03.2015 21:00:29 - Ing. Michaela Šojdrová
Děkuji za výborné otázky "reportéra amatéra" z Brna, kéž by se i profesionálové tak ptali.

Stranu dělá členská základna, program, a především osobnosti, které ji reprezentují. Členská základna KDU-ČSL se postupně proměňuje, daří se budovat základnu mladých lidovců, kteří jsou dnes ve dvou mládežnických organizacích.Upřímně, mně osobně pro-venkovský charakter lidové strany vůbec nevadí, vyrůstají tam lidé v početnějších rodinách a mají blíž k přírodě, k tradicím. Chybou je, že se nám nedaří ještě víc posilovat ve větších městech. Určitě pro rozšíření elektorátu KDU-ČSL potřebujeme posílit programově i personálně v některých oblastech, jako je ekonomika, životní prostředí a bezpečnost. To jsou témata, která zajímají  střední a mladší generaci. Důležité je také mediální vystupování a aktivita našich představitelů. Modernizaci strany spatřuji v tom, že v orgánech strany bude narůstat počet žen, počet lidí mladší generace, se zkušeností v komunální politice, s vědeckou a manažerskou praxí. Myslím, že dnešní vedení KDU-ČSL si to uvědomuje a pracuje na tomto zlepšení. Od sjezdu očekávám, že podpoří stávající vedení, které je stále ještě velmi mladé, ale také nabídne nové tváře a nová témata. Jde také o to, abychom si nenechali vzít naši zásadní programovou prioritu a tím je podpora rodin s dětmi. Ve zlepšení podmínek pro život rodin s dětmi vidíme náš dlouhodobý úkol a také klíč k řešení sociálních i ekeonomických problémů naší země. Proto očekávám, že na sjezdu to bude právě jeden z hlavních programových bodů. Sjezd by měl reagovat i na výzvy mezinárodní a bezpečnostní.   Z hlediska perspektivy KDU-ČSL já osobně  považuji za nejdůležitější budování důvěry. Voliči hledají nové strany a vůdce, protože standardním stranám přestávají věřit. To by ale neměl být případ KDU-ČSL, strany tradiční, která je schopná zásadní sebereflexe a generační obnovy. Tuto schopnost má KDU-ČSL také díky své početné a aktivní členské základně. Já osobně to vnímám jako základ, na kterém je možné  dlouhodobě stavět, pokud zde bude existovat dobrá oboustranná komunikace mezi vedením a členskou základnou. 

M. Šojdrová