Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.03.2015 11:54:48 - Jirka Sup

živnostníci

Jak se lidovci postaví k změnám, které se mají týkat živnostníků? Myslím, registrační pokladny, možné zvyšování odvodů za zdravotní pojištění a co třeba zvyšování daní? Děkuji Sup

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.03.2015 22:45:50 - Mgr. Daniel Herman
 

Vážený pane Supe,

zavedení evidence tržeb v maloobchodě pro vybrané skupiny podnikatelů je součástí koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády. KDU-ČSL chce zabránit daňovým únikům a zatajování tržeb, a to nejen kvůli vyššímu výběru daní, ale také proto, abychom chránili konkurenční prostředí, rovnost podmínek a poctivé prodejce před nepoctivými. Důvod, proč jsme nyní zastavili projednávání elektronické evidence tržeb (EET) v koalici je jediný - chybí nám analýza dopadů jeho zavedení, a proto jsme požádali ministerstvo financí, aby tato čísla dodalo.

Problém je v tom, zda se má EET rozšiřovat na další skupiny - na "řemeslníky v pohybu", na malíře, instalatéry, truhláře. Zda je to vůbec účelné a zda by to pro ně nebyla neúnosná byrokracie. Zde to zdaleka tak jasné není a my budeme velice pečlivě naslouchat živnostníkům, drobným a středním podnikatelům, co si o tom myslí.

Budeme trvat na naplnění koaličních dohod, že náklady na zavedení EET se musejí podnikatelům kompenzovat odpočtem z daní a na tom, že v návaznosti na jeho zavedení se restaurace přesunou do nižší sazby DPH.

O zvyšování odvodů na zdravotní pojištění pro živnostníky jsme ochotni diskutovat, jsme připraveni k jednání. Rozdíly mezi odvody zaměstnanců a OSVČ jsou výrazné, ale je pravda, že zase OSVČ nemají takové výhody jako zaměstnanci. Nejprve potřebujeme dobré analýzy.