Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.03.2015 17:29:23 - Abertavve

Pane Zvaro

Dobrý den.

Zákon považuje průjezd cizí armády do 24h a nad tento časový úsek, je to považováno za pobyt, což nepřísluší vládě o tom rozhodovat.
Zajímalo by mě, jak je možné, že vláda porušuje dané zákony, co se týká průjezdu cizí armády přes naše výsostné území.
Jaké opatření z tohoto porušení vyplyne? Jaký je Váš názor na zmíněný problém?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.03.2015 22:02:58 - Ing. Karel Zvára, Ph.D.
Hezký den,

i kdyby snad šlo technicky o pobyt, Ústava dává vládě možnost rozhodovat o něm v trvání až 60 dnů (článek 43 Ústavy České republiky) a myslím si, že návrat ze společného cvičení států NATO lze označit za vyplývající z mezinárodní smlouvy o společné obraně proti napadení (v tomto případě Severoatlantické smlouvy).

V článku, na který nejspíš reagujete, jsem vyslovoval své politické stanovisko. Nejsem právník ani soudce a tak si netroufám sebejistě tvrdit, že je to právně čisté. Věřím však, že mezi politickými odpůrci konvoje se kvalitní právníci najdou a pokud v tom je právní problém, jistě se ozvou.

Pokud by šlo o samotný přesun z místa A do místa B, mohlo se to klidně - jako obvykle - odehrát po železnici a velmi rychle. Nehodlám však přistoupit na hru "každý ať ukáže ať je pro Američany nebo pro Rusy". Já jsem pro svobodu a ta nemá národnost. Konvoj jako takový pro mne není téma a právě to jsem se snažil článkem vyjádřit.

Mimochodem, který zákon v otázce citujete? (s ohledem na tu 24h lhůtu) Do naší legislativy patří i celé unijní právo (především to s přímým účinkem - mám na mysli nařízení, ne směrnice) a vyznat se v té změti je pro toho, kdo není geinálním právníkem, dost obtížné.

S pozdravem,

Karel Zvára