Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.04.2015 10:38:28 - Kamil z Prahy 5

Co jste zatím na magistrátu dokázali?

Po volbách jste byli vysmátí a co jste zatím na magistrátu dokázali? I podle primátorky je informatika, kterou vám dala na starost v rozkladu a té byste snad mohli rozumět, nebo co je váš ,,obor“? Nebo máte vysvětlení, proč nefungují třeba stránky magistrátu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.07.2017 15:15:33 - Mgr. et Mgr. Jakub Michálek
Dobrý den, děkuji vám za dotaz. Profil jsem si zřídil teprve dnes, tedy odpusťte, že odpovídám takto pozdě.

Piráti v Praze nevládnou, ale jsou v opozici. Do koalice jsme vstoupit odmítli. Informatiku má po celou dobu oficiálně v gesci primátorka Krnáčová, která také prosadila zástupce hnutí ANO do dozorčí rady společnosti Operátor ICT. Piráti mají pouze jednoho zástupce v komisi pro informatiku, který vytrvale poukazuje na naprosto nekompetentní řízení informatiky ze strany primátorky. Mimo jiné jsme primátorku upozorňovali i na chyby na webu, ale nic se nestalo. Bohužel ze strany primátorky jde jen o špatné výmluvy.
Jako právník zaměřený na svobodný přístup k informacím usiluji na Magistrátě o zveřejňování informací a kontroluji Radu primátorky Krnáčové. Odmítl jsem jednat o koalici s pravomocně odsouzeným podvodníkem Březinou a věnuji se mravenčí práci v opozici. Jako předseda klubu mám na starosti náš čtyřčlenný klub zastupitelů, který popichuje staré pořádky.

Příklady toho, co se nám podařilo na Magistrátu odhalit:
1. Mapujeme Bémovy kauzyZpracovali jsme podrobnou analýzu pochybení Pavla Béma v kauze Opencard. Předali jsme ji primátorce, stejně jako náš příspěvek 10 000 Kč na vymáhání škody po bývalém primátorovi a horolezci. • Kvůli předražení pronájmu Škodova paláce o 700 000 000 Kč jsme podali trestní oznámení. • Z doby Béma má Praha také SMS jízdenky předražené o 24 % – nejdražší v republice. Tlačíme DPP k nápravě.
2. Bojujeme proti politickým trafikámRadmila Kleslová (ANO) přišla s naší pomocí o luxusní místo v dozorčí radě s odměnami 300 000 Kč měsíčně. • Tým profíků? Podle Pirátské analýzy sedí v dozorčích radách z 85 % politici. • Kritizujeme také Karla Březinu (ČSSD) za to, že „nakoupil“ zastupitelku TOP09 Moniku Krobovou Hášovou za 1 500 000 Kč ročně v dozorčí radě společnosti PRE.
3. Sledujeme finanční tokyZmapovali jsme, jak developer vydělá přibližně 70 000 000 Kč změnou louky v Komořanech na stavební parcelu. Dodatečné náklady související se zástavbou pozemku však uhradí hlavně Praha z městské kasy. • Stáhli jsme data o 251 782 fakturách Magistrátu, která analyzujeme. • Odhalili jsme podezřele nízký nájem kanceláře KSČM – v budově města platí pouhou tisícovku za měsíc!
4. Dohlížíme na koaliciSlyšeli jste, že radní musí budoucnost města řešit „v kuchyňce“? Prohlásila to Adriana Krnáčová v záznamu, který nám dal Magistrát. • Vytrvale připomínáme ČSSD, že Karel Březina je pravomocně odsouzený podvodník a že není v pohodě, když rozděluje granty na sport v hodnotě 351 471 760 Kč. 
I z opozice se dá leccos zlepšit nebo aspoň zabránit nesmyslům. Příklady toho, co se nám podařilo prosadit:
1. Řešíme kauzy, které vás pálíPříprava gigantické zástavby vašeho okolí se už neutají. Dotlačili jsme koalici, aby zveřejnila návrh nového územního plánu. • Od počátku jsme pomáhali záchranit Libeňský most, který město málem nechalo spadnout. • Odhalili jsme kauzu, že město pronajímá sociální byty za dotované nájemné soudcům a státním zástupcům. Na základě našeho podnětu radnice připravuje změny pravidel.
2. Efektivní řízení městských firemProsadili jsme na Zastupitelstvu zpracování pravidel, podle nichž by Praha měla řídit svoje městské firmy a odměňovat politiky. Městské firmy mají hodnotu minimálně 43 000 000 000 Kč a jsou tak předmětem zájmu řady nenechavých politiků. • 8 měsíců poté však vidíme, že koalice s trafikami neudělala vůbec nic.
3. Pomáháme z Prahy udělat digitální městoZ opozice jsme prosadili úspory v informatice ve výši 500 000 000 Kč. • Pomohli jsme Praze zbavit se závislosti na dodavateli Opencard. • Jednáme s primátorkou ohledně aktualizace pravidel taxislužby a zavedení jednoznačných pravidel pro platformu Uber a další digitální platformy. • Město oficiálně podpořilo volně dostupný software (open source) – a to i ve školách. • Po debaklu se ztraceným majetkovým přiznáním Pavla Béma jsme schválilijejich elektronickou archivaci.
4. Šíříme informace mezi lidiMezi Pražany jsme rozdali 80 000 kusů již třetího vydání Pirátských listů. • Díky nám Magistrát začal poskytovat informace o odměnách vysokých úředníků. • Pro firmy jsme otevřeli městská data. Nyní jsou volně dostupné například jízdní řády a faktury městských částí. Praha má nejrozsáhlejší městská opendata v ČR (www.opendata.praha.eu).  
Statistika:
  • Tým Pirátů na Magistrátu odpracoval celkem 12 480 hodin od října 2014
  • Piráti mají nejlepší průměrnou docházku na zastupitelstvo a na výbory ze všech klubů

Mějte se fajn