Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2015 22:47:31 - Reporter amater

Stalin, zakladatel komunistického Československa

Jaký máte názor na Josifa Stalina ? Nebojíte se, že historie zcela zastíní roli Klementa Gottwalda ? Primární roli hrál Josif Stalin, Gottwald byl hloupá loutka, která hrála nižší ligu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.04.2015 23:15:56 - Vojtěch Mišičák

Dobrý večer, 

Jak jsem již několikrát odpověděl... Nebýt J. V. Stalina, tak tady nejsme. Dokázal osvobodit více než polovinu Evropy a obrovskou část Asie. Řídil šestinu světa, kterou pokrýval tehdejší Sovětský svaz v době ještě nedokonalého průmyslového rozvoje. Zejména elektrifikací země, bytovou výstavbou a dalším technickým rozvojem zvýšil několikanásobně životní úroveň obyvatel SSSR. Zdůraznil bych, že SSSR v době jeho vlády vůbec nepocítil důsledky hospodářské krize, která ve 30. letech minulého století, ostatně stejně jako dnes, decimovala celý kapitalistický svět. Považuji ho proto za jednu z největších osobností v dějinách.

Vůbec se neobávám, že by Klementa Gottwalda historie zastínila. Vždyť Gottwald není jenom osobou významnou po Vítězném únoru. Právě Klement Gottwald přivedl stranu na cestu revoluční organizace nového typu. Bojoval za práva pracujících již od konce 20. let minulého století. Po válce přivedl KSČ k prvnímu vítězství ve volbách v roce 1946. Měl svou nezastupitelnou úlohu samozřejmě i v osudových dnech února 1948 a na začátku období budování socialismu v Československu. Nepopírám, že jistě bylo jistou výhodu mít v zádech Sovětský svaz a osobu J. V. Stalina, ale v socialistické revoluci u nás jistě primární roli nehrál.

S pozdravem, Vojtěch Mišičák