Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.04.2015 7:33:54 - krio

Jak Česká republika oslaví 70. výročí osvobození Rudou armádou?

Dobrý den paní poslankyně. Na Slovensko dnes zavítá ruský ministr zahraničí Lavrov a společně se slovenskými politiky i občany se pokloní památce padlých Rudoarmějců na bratislavském Slavíně. Lavrov též slavnostně odevzdá medaile slovenským veteránům. Marně jsem pátral, zda a koho z Ruska naši politici pozvali na květnové výročí k nám. A kdy se bude konat podobná oslava památky těch, co osvobodili Moravu, Slezsko, většinu Čech, Prahu, těch, co za nás padli. Prosím, pokud máte tyto informace, mohla byste mi je sdělit? Děkuji. Kryštof

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.04.2015 15:35:04 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den, Kryštofe.

Domnívám se, že z veřejných zdrojů je dostupná celá řada informací o vzpomínkových akcích, které se konají při příležitosti 70. výročí konce druhé světové války (namátkou jsem zajímavý přehled nalezla např. zde: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/prehled-akce-k-oslavam-70-vyroci-konce-2-svetove-valky/r~8a480914dd3811e496f2002590604f2e/). V žádném případě nechci zpochybňovat oběti z řad sovětských vojáků. Na konci 2. sv. války, osvobození Evropy i našeho území mají velký podíl, stejně jako vojáci dalších spojeneckých armád. Nevím, zda se oslav konce války u nás zúčastní i zahraniční hosté, velmi pravděpodobně tomu tak bude. Nevidím však důvod, proč by měli být zváni pouze představitelé jedné z vítězných mocností. Doby, kdy jsme konec války oslavovali pouze s jedním z vítězů, v jiný den než zbytek světa, a kdy jsme se museli učit, že na území bývalého Československa nevstoupila bota amerického vojáka, jsou již naštěstí dávno pryč.

 Jana Černochová