PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.04.2015 1:54:27 - Stribog

George Friedman

Dobrý večer pane docente. Zajímal by mne váš názor na vystoupení pana Friedmana v Chicagu. (https://www.youtube.com/watch) Je vůvec ješte možné po takovém to vystoupení mít nějaké "normální" vztahy s USA. Ať již v měřítku České republiky nebo v měřítku Evropské unie? Pan Friedman nám v podstatě oznamuje, že vztah USA k Evropě bude vztahem Británie ke koloniální Indii. Sděluje nám, že USA míní převzít britskou geopolitikou doktrínu zabraňování euroasijským spojením (Mackinder, Brzezinski, Lewis, Dugin etc..) A neberte to nijak ve zlém, ale jste jeden z mála lidí, kterému se v české politice dá takováto otázka vůbec položit jakožto chodící Alexandrijské knihovně před požárem :))) Americký princip a provozování impéria britského typu jsou řekněme nekompatibilní. Přesto je od dob Trumanovy admitistrativy USA spíš novou britskou říší. Je vůbec nejaká šance toto téma otevřít a začít o něm diskutovat v rámci EU - ČR?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.04.2015 16:20:53 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den,děkuji za otázku (jen upozornění, nejsem docent). Když došlo ke krizi a rozpadu brettonwoodského systému, Američané založili svůj ekonomický vliv na dvojím deficitu, rozpočtovém a obchodním. Začali stahovat investice a rozpočtové přebytky z celého světa a dolar byl kryt tím, že se v něm obchoduje ropa a plyn. Proto například USA nikdy vážně nebojovaly proti ropným šokům a nárokům zemí OPEC.

Jeden z těch, kdo jako první prosazovali pád brettonwoodského systému, byl Paul Volcker, který kritizoval finanční deregulaci za Clintona a Bushe mladšího. Už v roce 1978 na universitě v anglickém Warwicku řekl, že Američané dali přednost "svobodě jednání pro národní politiku" před "požadavky stabilního mezinárodního systému". Dodal, že "legitimním cílem pro 80. léta je řízená desintegrace světové ekonomiky". Jako šéf Fedu pak tento přístup Volcker prosadil.

Po vypuknutí krize v roce 2008, která zdaleka není za námi (sám Volcker, když Ben Bernanke řekl, že technicky vzato je krize za námi, oponoval, že neví, co je to „technicky vzato“) nastupuje další fáze-  řízená desintegrace mezinárodního práva a světového politického systému. Není to nic nového, jen ta tendence útoků na mezinárodní právo a soudržnost světového politického systému zesílila. Psal jsem o tom v článcích Přes kopírák  a Liberální imperialismus?  Výsledkem jsou takzvané failed states (selhavší státy), státy, které se rozpadají a nejsou schopny plnit své základní funkce. Stačí se podívat na Blízký Východ.

Jaká je budoucnost Ukrajiny, budou-li si moci Američané dělat, co chtějí? Odpověď není příjemná, bude to jako v Kosovu. Američané prosadili vznik kosovského státu, ale ten není schopen normální existence, jeho vnitřní správa nefunguje, průměrný denní příjem je 1,1 EUR, dva ze tří mladých jsou nezaměstnaní. Albánští politici všechny problémy svádějí na Srby. Masová emigrace je v plném proudu. Při jednom nedávném zátahu bylo zadrženo za jediný den 2000 Kosovanů, pokoušejících se o ilegální přechod do Maďarska. Srbská vláda oznámila, že registruje 60 000 kosovských žadatelů o srbské pasy! Sedm let poté, co v rozporu s mezinárodním právem USA prosadily samostatnost Kosova, poté, co Srbové byli před mezinárodním společenstvím démonizováni. 

Mezi Kosovem a Ukrajinou je ovšem značný rozdíl: mimo jiné v tom, že Kosovo má 1,8 mil. obyvatel a Ukrajina měla před výbuchem majdanských událostí 45 milionů. Ale i Ukrajina se prakticky zařadila mezi failed states. Tolik k výsledkům té politiky, kterou prosazuje Friedman. Je to politika cíleného vývozu chaosu do světa. 

Usiluji o to, aby EU fungovala jako brzda těchto snah. Bohužel v EP je řada protiruských fanatiků, kteří slepě poslouchají své americké partnery.