ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2015 17:44:22 - petr lexa

přímá volba prezidneta

Přímou volbu prezidenta dál podporuje téměř 80 procent Čechů. Máte stejný názor? Pokud ano, proč a pokud ne proč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.04.2015 10:58:16 - JUDr. Jeroným Tejc
ČSSD se snažila prosadit přímou volbu prezidenta mnoho let. Dokonce jsme vlastní novelu Ústavy ČR o přímé volbě předali sněmovně hned jako první tisk na začátku minulého volebního období v červnu 2010. Společně s tehdejší koalicí jsem se pak osobně účastnil jednání a uzavření dohody o zakotvení přímé volby a jejího schválení. Nelituji toho. Naopak jsem rád, že si lidé mohou vybrat prezidenta sami, a dokonce i bez návrhu politických stran a hnutí, na základě petice občanů.

Podporuji však zpřísnění pravomocí pro příštího prezidenta, například omezení při výběru bankovní rady ČNB. Současná bankovní rada a její jednostranný pohled na kurs koruny vůči euru podle mého názoru jednoznačně svědčí pro to, aby jedna osoba neurčovala kompletní složení takovéto instituce. Druhým důvodem je obava, aby některý z budoucích prezidentských kandidátů nevyužil podpory mocných finančních skupin výměnou za jejich budoucí vliv na politiku ČNB. Proto prosazuji model obdobný u jmenování soudců Ústavního soudu – prezident navrhuje a jmenuje, senát schvaluje.