PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.04.2015 18:39:36 - michal88

Sbližování USA a Kuby

Vážený pane Randsdorfe,
považuji Vás za jednoho z nejvzdělanějších politiků v ČR a vážím si Vašich vystoupení ve sdělovacích prostředcích, především co se týče zahraniční politiky. Delší dobu sleduji záměry spojených států a pomalu otvírám oči. Abych řekl pravdu, je mi z toho špatně a ještě více mne mrzí zaslepenost nemalé části obyvatel, kteří věří českým sdělovacím prostředkům a jejich prazvláštním číslům v průzkumech.
Nejde mi do hlavy sbližování Kuby a USA. Jaký je záměr USA (být Raúlem byl bych velmi ostražitý, pokud už se ho ovšem nepodařilo zkorumpovat)? A jak je možné, že se Kuba tak dlouho drží bez zásahů spojených států, které jsou tak blízko (i bez pomoci SSSR)? Moc se o tom nepíše. Předem děkuji za komentář ke Kubě a ještě prosím o krátký komentář k tomu, jakou dáváte budoucnost Madurově Venezuele?
Přeji sílu k dalším dobrým věcem
S pozdravem Michal 26let

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.04.2015 19:13:58 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, děkuji Vám za Váš zájem a za zajímavé otázky. USA se pokusí o jinou metodu převratu, zahrnout Kubu americkým zbožím, pokusí se zemi, které škodili tolik let, ohromit konzumem. Na Kubě je do jisté míry solventní trh, protože dost Kubánců dostává od příbuzných americké peníze. Během svých návštěv Kuby, kdy jsem mluvil s lidmi různých vrstev a profesí, jsem se ale přesvědčil, že "hoši z Miami" nejsou zrovna populární. Zažil jsem třeba scénu na Kolumbově hřbitově v Havaně, kde jsem mluvil s mužem, a ten mi řekl, já jsem antikomunista a jsem pro Fidela. Ptal jsem se, jak to myslí a on mi vysvětlil, že je pro Fidela, protože je kubánský vlastenec, emigraci z Miami prostě nechce a ví, že suverenita Kuby byla těžce vykoupena. Uvidíme. Raúla za hlupáka nepokládám, společenské reformy pokračují. Vím, že se zvažovaly jejich různé cesty, ale čínský model byl odmítnut, protože pro něj na Kubě prostě nejsou podmínky. Například nebylo možné stahovat venkovskou populaci do měst, naopak bylo nutno venkov jakoby dosídlovat, aby se zaručila potravinová dostupnost.

Maduro ve Venezuele je schopný, má velkou zodpovědnost za dění v Latinské Americe, ale nemá Chávezovo charisma. Jinak vývoj ve Venezuele je zajímavý z hlediska ústavního práva (například pět ústavních mocí oproti našim třem, podpora samospráv a družstev. Slabin vývoje ve Venezuele je hodně, od zemědělství až po bankovní sektor. Ve Venezuele jsem byl  čtyřikrát a zdaleka ne všechno je tam špatné. Bolívarovská revoluce rozhodně není na konci svého vývoje.