Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.04.2015 23:01:51 - Ing. Michal Beneš

Občanská válka v Libyi

Vážený pane soudruhu,
zajímal by mě Váš názor na občanskou válku v Libyi, která v rámci takzvaného arabského jara proběhla před čtyřmi lety a vyvrcholila násilným svržením a zabitím Muammara Gaddafiho. Konkrétně mě zajímá Váš názor na úlohu, kterou v tomto konfliktu sehrála organizace NATO. Považujete vojenskou intervenci NATO v Libyi za skutečně správnou a nezbytnou, jak nám bylo tenkrát podsouváno našimi sdělovacími prostředky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2015 0:06:32 - Vojtěch Mišičák

Dobrý den,

Omlouvám se za Vaše čekání na mou odpověď, jelikož jsem se v minulosti zabýval spíše událostmi v Sýrii, než v Libyi, musel jsem pro Vás informace dohledat z jiných důvěryhodných zdrojů. Děkuji Vám za pochopení.

Je pravdou, že v Libyi byla za vlády Kaddáfího porušována lidská práva. Po občanské válce v roce 2011 Libye musela začít budovat zemi zcela od znova, od elementárních záležitostí až po infrastrukturu. Samotná smrt Kaddáfího nic nevyřešila. Dnes se tato země, podobně jako Sýrie, potýká s barbary i Islámského státu. Fidel Castro tehdy k intervenci vojsk USA a NATO do Libye řekl: "Nikdy nebyla velká nebo malá země, v tomto případě s 5 miliony obyvatel, obětí tak brutálního útoku s pomocí letadel organizace válečných štváčů, která může počítat s tisíci stíhačkami, stovkami ponorek, jadernými letadlovými loděmi a arsenálem dostačujícím k několikanásobnému zničení planety."

Ne, v žádném případě nešlo zemím NATO o lidská práva, kterých se jistě měli obyvatelé Libye právo dožadovat. Připomenu ještě jedno zamyšlení Fidela Castra: "V jednáních na vysoké úrovni mezi Libyí a vedoucími představiteli NATO, žádný z nich neměl jakýkoliv problém s Kaddáfím. Země byla jistým zdrojem dodávek vysoce kvalitní ropy, zemního plynu a dokonce i draslíku. Problémy, které vznikly mezi nimi v prvních desetiletích, byly překonány. Strategická odvětví, jako je čerpání ropy a přeprava, byla otevřena pro zahraniční investice. Privatizace byla rozšířena na mnoho veřejných podniků. Svou blahodárnou roli při provádění těchto operací prováděl Mezinárodní měnový fond. Logicky, Aznar byl až nechutný ve své chvále Kaddáfího a po něm Blair, Berlusconi, Sarkozy, Zapatero a dokonce i můj přítel král Španělska, pochodovali před posměšným pohledem libyjského vůdce. Byli šťastní. Zbraně a především důmyslné nástroje represe vlastněné Libyí, byly dodány Spojenými státy, Británií a dalšími slavnými hostiteli Kaddáfího."

Pro více informací Vám doporučuji přečíst si brožuru Komunistického svazu mládeže z roku 2011 - Válka proti Libyi - Imperialistická agrese nové kvality.

S pozdravem, Vojtěch Mišičák