MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2012 16:21:51 - Božena G.

Zeštíhlujme s rozvahou

Pane senátore, v médiích jste připustil, že se ODS nebude bránit diskusi o zeštíhlení některých státních úřadů. Mohu se zeptat, které máte předběžně na mysli? Petr Mach třeba nedávno kritizoval úřad Národního koordinátora pro zavedení eura v České republice, a to s ohledem na to, že eurozóna se rozpadá. Co na to říkáte Vy? Jaký úřad považujete za nejzbytečnější Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.01.2012 10:40:05 - MUDr. Přemysl Sobotka

Zeštíhlení státní správy je nejen možné, ale podle mě i v dobách velkých škrtů a úspor nutné. Nelze však likvidovat úřady na efekt, jen proto, že je to módní. Je potřeba, aby příslušná ministerstva vyhodnotila, zda lze různé úřady slučovat, zda sloučení nepřinese větší zátěž než samostatná střediska, případně, zda agendu může efektivně převzít soukromý sektor nebo jí lze prostě odbourat. Jsem zastáncem názoru, že stát je špatným hospodářem. Z tohoto pohledu, čím menší stát, tím pro nás všechny lépe.

Pokud se však u nás prosadí přání části politiků a přijmeme užší integraci EU a dojde-li následně k postupné federalizaci Unie, česká státní správa zeštíhlí přirozenou cestou. Mnohé úřady nebudou dál potřeba, jejich agendu za nás bude vyřizovat Brusel. O tento typ vynuceného zeštíhlení ovšem nestojím, protože nejsem přívržencem federalizace EU.