RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2015 11:18:55 - Svatopluk Král

alkoholová strategie

Nechápu, proč by nějakou alkoholovou strategii měla řešit EU? To je přece v režii států. Nebo už EU rozhoduje o všem? Kde začínají a kde končí její pravomoci?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.05.2015 9:58:03 - RNDr. Pavel Poc
 “Média záležitost strategie v oblasti alkoholu silně zkreslila. V tuto chvíli Evropský parlament pouze vyzval Komisi ke zpracování Strategie (nejde tedy o legislativu). Cílem strategie by mělo být pomoci členským státům se zmírňováním škod souvisejících s alkoholem. Mezi cíle strategie by dle návrhu mělo patřit shromažďování spolehlivých údajů, posílení prevence a léčby nebo snížení nehod způsobených konzumací alkoholu. Nepřiměřená konzumace alkoholo má v EU za následek téměř 200.000 předčasných úmrtí ročně, sociální náklady jsou odhadovány na 150 miliard EUR. Zdravotní a sociální agenda je v kompetenci členských států, do ní Unie nezasahuje. Takže máte pravdu, skutečně omezování zdravotních a sociálních důsledků konzumace alkoholu je v kompetenci članských států a Unie jim v tom pouze poskytuje podporu, kterou členské státy chtějí. Evropská unie má v této věci pouze koordinační a doporučující roli. I tak ovšem od výzvy Parlamentu ke strategickému dokumentu je ještě velmi dlouhá cesta.
Druhá diskutovaná věc bylo uvádění energetického obsahu na etiketách. Protože v Evropské unii existuje jednotný trh, svěřily členské státy Unii kompetenci sjednotit pomocí zákona poskytování infomací spotřebiteli. Není možné, aby byly například informace poskytované spotřebiteli na obalech stát od státu různé. Alkohol bohužel dostal z této legislativy výjimku, takže zatímco někteří výrobci uvádějí kompletní informace, jiní neuvádějí ani základní zdravotní varování. Evropská komise měla za úkol do roku 2014 vyhodnotit vzniklou situaci a předložit členským státům (Evropské radě) a Parlamentu zprávu. Komise tento úkol nesplnila a Parlament jí urgoval.
To jsou suchá fakta. Žádné nové nařízení, žádný nový zákon. Pouze dvě výzvy Evropské komisi aby dělala co má. Vše je snadno ověřitelné na internetu. Pro některá média by ovšem taková zpráva byla příliš “suchá”, takže vznikla poměrně slušná dezinformace.”
Díky
PP