Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2015 14:15:40 - xaver.mirek

uprchlíci v EU

Jste proti kvótám pro uprchlíky a podporujete společné řešení problému napříč celou EU. Mě ale zajímá, proč se tak nestalo dosud, a jaké konkrétní opatření by měla spojená EU v oblasti uprchlíků přijmout? Každý o tomto tématu mluví, ale nenabízí konkrétní řešení. Máte ho vy? Nebo aspoň představu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.05.2015 16:23:50 - Ing. Michaela Šojdrová
  Děkuji za dotaz,

v Evropském parlamentu jsem podpořila rezoluci, která vyzývá Evropskou komis a členské státy k činnosti a chápu ji jako významný příspěvek k diskusi o společné azylové politice. Jsem přesvědčena, že v oblasti imigrační politiky EU jako celek zaspala a situace proto došla až do dnešních obrovských rozměrů. Poslední prohlášení Evropského parlamentu je silnou výzvou jediného přímo voleného orgánu EU, aby byla ve věci zjednána náprava. Tato rezoluce má nicméně jen deklaratorní charakter (Evropský parlament nemá zákonodárnou iniciativu) a uvidíme, jak s ní ti, kterým byla určena, naloží. Osobně jsem se zdržela hlasování v části o povinných kvótách pro žadatele o azyl, neboť jsem přesvědčena, že solidární s přímořskými státy, na které se valí vlna imigrantů, bychom měli být dobrovolně a bez diktátu jakýchkoliv kvót. Žijeme ve společném evropském prostoru, ve kterém se můžeme volně pohybovat, cestovat, hledat si zaměstnání. Za to je však třeba přinést i určitou oběť. Česká republika je zemí bezpečnou, protože je obklopena pouze státy EU. Nemůžeme však zavírat oči a odmítat zodpovědnost za celek. Věřím, že si to brzy uvědomí všichni v EU. Východiskem by měla být jasná pravidla, na kterých se musejí spolu s Evropskou komisí dohodnout vlády států Unie. Deklarace Parlamentu ukazuje možné návrhy. Věřme, že jsou v tomto směru první vlaštovkou pro Evropu bezpečnější pro její obyvatele, ale zároveň otevřenou pro ty, kteří skutečně potřebují pomoc.