PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2015 21:12:41 - michal88

Projev R.Reagana

Vážený pane Randsdorfe,
děkuji za odpověď ohledně Kuby a Venezuely. Chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor na pravost tohoto projevu R.Reagana http://www.ceskyrozhled.cz/2015/03/ronald-reagan-smest-risi-zla-z-povrchu-planety.html. Prve jsem tomu nemohl uvěřit, sice jsem věděl, že rozpad SSSR a řízený převrat 17.11. u nás byl iniciován ze západu a V.Hav.. a jemu podobní byli jen loutkami oné doby, kteří si možná ani svou ješitností neuvědomovali co se ve skutečnosti stalo, ale myslím, že to daleko od pravdy nebude (projev). Také bych Vás poprosil o názor na pravost tohoto http://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Northwoods. Vidím v tom podobnost 11.9. Možná už jsem trochu paranoidní, ale občas kvůli tomu nemůžu spát, když si představím co mohou plánovat ve Washingtonu (Ukrajina může být jen začátek). Hodně mi to připomíná myšlení faš....

Předem děkuji za Vaše názory

Pěkný den
S pozdravem
Michal z Prahy 26let

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.05.2015 22:34:26 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, pane Michale, omlouvám se Vám za pozdní odpověď. Ronald Reagan, kterého David Stockman nazýval skladištěm cizích myšlenek, nevymyslel nic nového. Projev v tomto znění patrně nikdy nezazněl, ale tyto úvahy se v Reaganových vystoupeních objevovaly. Ano, SSSR byl pro Reagana říší zla, kterou je třeba uzbrojit. Dnes ovšem víme, že rozpad Sovětského svazu nebyl způsoben uzbrojením. Byl to důsledek demontáže, kterou provedly sovětské elity samy. Gorbačov naivně věřil ve vzájemné usmíření a spolupráci SSSR a USA. Dosvědčuje to i Valentin Falin, který na ÚV KSSS odpovídal za mezinárodní vztahy. Ovšem poté, co se u Američanů sovětští politici dovolávali dodržení slibu, že se NATO nebude rozšiřovat, se jim Američané vysmáli, protože oni jsou vítězové a vítěz bere vše. Sověti přijali reformy ve formě tzv. šokové terapie, které vedly k totálnímu rozpadu ekonomiky a hospodářské infrastruktury. Pokud jde o Čínu, ta se této strategii vymyká. Pokus o nastartování sovětské cesty se odehrál v roce 1989 na náměstí Tchien- an- men, ale po velkém váhání čínské vedení studentské protesty potlačilo silou. Čína prohlásila, že podmínkou úspěchu reforem je především politická stabilita. Co se týče Forda, ten zanechal rozporné dědictví ve formě jeho sympatií k fašismu nebo špiclování a šikanování dělníků.  

K operaci Northwoods: není to žádný výmysl. Castrova Kuba ležela Američanům pořádně v žaludku. Například na Castra bylo údajně podniknuto více než pět set pokusů o atentát. Sám Castro nebyl ani protiamerický, ani komunista.  Američané ho do náruče Sovětů zahnali sami.