Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2015 14:35:55 - democrat

dotaz

Jak chcete dosáhnout socialismu, parlamentní, nebo opravdu revoluční cestou?
Jak se stavíte ke stalinistickému dědictví, které zanechalo stigmata na celém dělnickém hnutí?
stalinismus si zaslouží speciální poznámku: zatímco ruzní jiní levičáci se mohou občas "trefovat", stalinismus je komplet produkt kontrarevoluce. Od teze o socialismu v jedné zemi, přes tezi o slučitelnosti zakona hodnoty se socialismem, po prakticky protidělnický teror).
Pokud jde o kult osobnosti, pak ho Stalin podporoval tím, že minimálně proti němu nebojoval. Nepochybně znáš reakci Lenina na článek, k jeho narozeninám(mám dojem, že šlo o 50.narozeniny v roce 1919), kdy prohlásil, že jestli ještě jednou budou v Pravdě oslavovat jeho narozeniny tak bude chtít Pravdu zcenzurovat. Naopak, Stalin k tomu při nejmenším mlčel a nechal si masírovat svoje ego.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.05.2015 14:29:10 - Vojtěch Mišičák

Dobrý den,

Děkuji za obsáhlý dotaz, i když na mnohé z toho byste odpověď snadno našel v programu naší strany, nebo v mých dřívějších odpovědích.

V programu máme zakotveno, že chceme dosáhnout socialismu parlamentní cestou. Jsme si ale vědomi, že v případě, že by buržoazii hrozila ztráta majetků, je možné, že by je byla ochotna ona bránit násilím, na to musíme být lidé připraveni.

Praxe prokázala jediné. Ač někteří chtěli šířit revoluci nezávisle na dialektickém vývoji, díky politice vedení SSSR v čele s J. V. Stalinem dokázal SSSR se svou armádou osvobodit od fašismu více než polovinu Evropy a tím dát prostor jednotlivým zemím vydat se na cestu socialismu. Nedivím se, že v SSSR vyjadřovali lidé Stalinovi obdiv, když za jeho vlády dosáhl SSSR takového pokroku a tím zvýšení životní úrovně jeho obyvatel.

Vojtěch Mišičák, tajemník ÚV KSČ 21