Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.05.2015 10:55:04 - Růžičková

kvóty pro uprchlíky

Jestli se mýlím, tak mě prosím opravte. EU jedná o povinných kvótách, konečné slovo ale budou mít vlády jednotlivých členských států. EU připraví nějakou resoluci a vlády ji pak budou odhlasovávat. Mám pravdu? Jak dlouho to může trvat? A myslíte si, že se státy domluví? Pak by mě zajímal váš názor na nejen na kvóty, ale i na řešení problému. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.05.2015 21:10:19 - Ing. Michaela Šojdrová
  Normal 0 21 false false false CS JA X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Děkuji za Vaše dotazy,

 konečné slovo má v tomto případě Rada EU zastoupená premiéry všech členských států. Pokud nebude Česká republika souhlasit, což lze předpokládat, musí náš premiér v Radě usilovat o vytvoření blokační menšiny spolu s jinými státy s podobným názorem (těch je v této otázce poměrně dost). ČR tedy má možnost prosadit svůj návrh řešení. Cílem je najít právě společné celoevropské řešení, na které se i Vy ptáte. Myslím, že rezoluce Evropského parlamentu, jejíž část zmiňující kvóty rozpoutala takovou diskusi, k urychlení dohody mezi státy přispěje.

 Řešením není dle mého názoru migrace milionu lidí z postižených míst do Evropy, protože další miliony lidí v těch místech umírají a strádají. Řešení je politická stabilizace a pomoc lidem v místě konfliktu.

 EU to sice dělá již dnes, ale nestačí to. Od počátku  posílá do těchto zemí desítky milionů Euro, lékaře a humanitární pracovníky, materiální vybavení a společně s nevládními organizacemi se snaží pomáhat na místě konfliktů, ale ukazuje se, že to stále není dostačující. Přesto si myslím, že i toto je správná cesta.

 Já osobně jsem proti povinným kvótám, ale chci, aby se ČR sama přihlásila o svůj díl solidární pomoci v rámci EU. V každém případě kvóty by měly být dobrovolné a ne povinné.

My sami bychom měli říct,  jestli a kolik uprchlíků dokážeme přijmout či kolik finančních prostředků můžeme a chceme obětovat na posílení hranic a EU a na boj s pašeráky lidí. Myslím, že na tom nejsme tak špatně, abychom se nemohli na této pomoci podílet. 

V každém případě děkuji i Vám za zájem.

Michaela Šojdrová