PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.05.2015 21:01:33 - rutin

Komise

Dobrý den, zaujal mě váš článek o zrušení Komise pro stíhání válečných zločinců v roce 1990. Můžete se k tomu vyjádřit podrobněji? Je pravda, že materiály komise jsou uloženy v Národním archivu? A je pravda, že na rok 1990 nemohlo být připraveno pět procesů, když za předchozích 25 let bylo odsouzeno pouze 11 osob? Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2015 2:28:48 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
                 Dobrý den, děkuji vám za dotaz. Komise byla zrušena, pokud si dobře vzpomínám, 26.3.1990 a Marián Čalfa svěřil její zrušení do rukou prvního místopředsedy federální vlády Jána Čarnogurského. Čarnogurský zvolil rafinovaný postup per rollam (písemně, oběžníkovou metodou) -  návrh byl rozeslán jednotlivým členům vlády, aby vyjádřili svůj souhlas podpisem, čímž obešel a znemožnil otevřené projednávání ve vládě. Bylo to porušení zákona, protože vláda má podle zákona rozhodovat ve sboru. Ze všech ministrů se nevyjádřil jen Komárek, který byl na dlouhodobé okružní cestě po Latinské Americe. 

            Čarnogurský se opíral o pomoc generálního prokurátora Tibora Böhma, který se stal známým svou obhajobou prezidenta Slovenského štátu Josefa Tisa. Postoj Jána Čarnogurského byl dán potřebou rehabilitovat otce, působícího ve strukturách Slovenského štátu. S tím souvisí i jeho snaha prosadit po vzniku Slovenské republiky jako začátek doby nesvobody na Slovensku 6. říjen 1944, kdy na Slovensko vstoupila československá armáda Ludvíka Svobody.
 

Jestliže je toto hanebné zrušení komise spojováno s osobou Václava Havla, je to proto, že Havel zahájil nový kurs omluv a vstřícných gest vůči Německu a Čalfa vše s Havlem konzultoval. O úzkých vztazích obou mužů svědčí i to, že Havel si později Čalfu vybral jako svého právního zástupce v kauze Lucerny a jiných majetkových záležitostí. Portrét Čalfovy politiky najdou zájemci ve stati Oskara Krejčího Úředník v politice.

Rozsáhlý archiv ve své úplnosti v Národním archivu není, z velké části se ztratil, přesněji „byl ztracen“. Malé části se nacházejí na Ministerstvu spravedlnosti a Ministerstvu vnitra.

Informace o chystaných pěti procesech mám z osobních kontaktů a vzhledem k tomu, že jejich příprava nedošla do institucionální roviny, nemohu své tvrzení opřít o písemné dokumenty. Nebylo by vůbec od věci pokusit se o rekonstrukci materiálů této komise.

Ve výroční zprávě Českého svazu bojovníků za svobodu o nacistických válečných zločincích se píše, že pokud by nebyla komise zrušena, „nemusela by být Česká republika zařazena ve výroční zprávě Centra Simona Wiesenthala do nelichotivé skupiny E. :

http://www.zasvobodu.cz/news/vyrocni-zprava-o-nacistickych-valecnych-zlocincich/