PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2015 13:55:19 - Kolma

zahraničněpolitické otázky

Když nebudou sankce prodlouženy, tak v létě skončí. Je to podle vás reálný scénář? A co by podle vás nastalo pak? A druhý dotaz, nemyslíte, že si OSN zaslouží reformu své vnitřní struktury, která podle mě již nereflektuje současné dění? Například právo veta pro Rusko.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.05.2015 23:08:39 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Sankce asi zrušeny nebudou (zejména ne kvůli Krymu), ale budou se zmírňovat a ustupovat. Naznačuje to jednání Kerryho s Lavrovem a návštěva Nulandové v Moskvě. Význam Ukrajiny pro USA poklesne a Porošenkovi a Jaceňukovi se zúží manévrovací prostor. Rusko o své postavení nepřijde, má druhý největší jaderný potenciál, je energetickou supervelmocí a HDP Ruska roste tak, že je už pátý největší na světě. Rusko má ropu, plyn, uran, uhlí, železnou rudu, ale také 55% všech světových zásob pitné vody. Probíhá reforma ruské armády (ministr Sergej Šojgu mi připadá jako kompetentní člověk) a některé výsledky jsou pozoruhodné. U letadel mají Rusové proti Západu technologický náskok asi 10-12 let, ale i další zbraně jsou na vysoké úrovni. O reformě OSN se mluví dlouho, ale je příliš mnoho pretendentů na místo v Radě bezpečnosti. Rusko, myslím, o své postavení v Radě bezpečnosti OSN nepřijde.