Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2015 13:45:08 - Kateřina Karásková, Praha

kultura

Podle mě to jde s kulturou od desíti k pěti. Zajímalo by mě, jak se ji budete snažit pozvednout? I v důsledku krize, řada umělců přišla o angažmá. Jak se jim budete snažit pomoc? A jaké máte vlastně zkušenosti pro to, řídit kulturu? Děkuji za odpověď. Karásková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.06.2015 7:04:48 - Mgr. Daniel Herman
 Vážená paní Karásková,

děkuji za Váš příspěvek. Sdílím s Vámi starost o to, aby naše kultura neupadala, ale mohla se rozvíjet, a to i v obtížných obdobích. Nesdílím však Váš názor, že to s kulturou jde od desíti k pěti. Žijeme v době, která v našich dějinách naopak kultuře přeje více nežkterákoli jiná – máme svobodu a možnosti, jaké jsme neměli nikdy předtím.

Nevím, jaké umělce, kteří přišli o angažmá, máte konkrétně na mysli. Myslím, že o dobré umělce je u nás zájem. Není ovšem samozřejmé, že každý, kdo se rozhodne být umělcem, za to bude také odměněn hmotnými statky. Tak tomu ostatně nikdy v historii nebylo. Pokud víte o nějakém konkrétním případu křivdy, dejte mi o něm vědět, abychom se jím mohli zabývat. Jsme si samozřejmě vědomi, že nedávná ekonomická krize postihla všechny oblasti života společnosti, což se dotklo také kulturních institucí. V posledku samozřejmě záleží na tom, jak kulturu podporují jednotliví lidé, především tím, zda chodí do divadel, galerií, kupují knihy a podobně. Snažíme se pro kulturu získat co nejvíce prostředků ze státního rozpočtu a podporovat naší záštitou kulturní podniky, které si to zaslouží.

Pokud jde o mé zkušenosti s řízením kultury, rád bych Vás ujistil, že mým úkolem není kulturu řídit, což doufám není úkolem nikoho. Mám na starosti resort kultury ve vládě ČR. Vzhledem k tomu, že jsem na ministerstvu kultury již v minulosti působil a také jsem zastával funkci ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, věřím, že jsem na řízení takovéto instituce připraven. Kultura je mým celožívotním zájmem.

Děkuji za Vaše dotazy a zdravím.