Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.06.2015 10:34:59 - camel

Souhlasíte s následujícím textem a máte pro svou odpověď argumenty?

V souvislosti s osvobozujícím rozsudkem nad zpravodajci vojenské rozvědky a nad Janou Nečasovou kvůli obvinění ze zneužití vojenské tajné služby upozornila komunistická poslankyně Zuzka Bebarová - Rujbrová na jednu podstatnou věc. Zpravodajské služby totiž nikdo nekontroluje a ten, kdo je kontrolovat má – tedy vláda a premiér – na to zřejmě ani nemají čas. „O této situaci přitom už víme deset let a stále je náprava v nedohlednu,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 10:28:54 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

samozřejmě, že jakýkoliv kontrolní systém lze různým způsobem zpochybňovat či zdokonalovat. Kontrola zpravodajských služeb zde však existuje, je zakotvena v legislativě a funguje na vládní, ale zejména na parlamentní úrovni, kde jsou zřízeny příslušné kontrolní komise pro jednotlivé bezpečnostní služby. V souvislosti se zmiňovanou kauzou situaci v oblasti kontroly zpravodajských služeb vnímám odlišně od názoru kolegyně Bebarové Rujbrové a nedomnívám se, že by došlo k nějakému systémovému selhání.

V souvislosti s aktuálně projednávanou novelou zákona o zpravodajských službách, která rozšiřuje jejich pravomoci, jsme však jako opozice otevřeli diskusi o změně systému jejich kontroly a vyzvali jsme předsedu vlády, aby představil svou vizi jejího posílení. Premiér Sobotka tuto výzvu vyslyšel a v minulých dnech uspořádal setkání představitelů parlamentních politických stran na toto téma. Jsem za to ráda a věřím, že se nám podaří se na těchto změnách shodnout. V tuto chvíli je velmi pravděpodobnou variantou vznik druhého stupně kontroly v podobě nového kolektivního orgánu voleného z řad bývalých soudců Poslaneckou sněmovnou. Předpokládám, že o tomto návrhu ještě povedeme diskusi a následně vláda předloží také další novelizaci.

 S pozdravem

Jana Černochová