Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.06.2015 13:52:41 - masa

policie ČR

Kritizujete policii za zásah v UB. Zajímalo by mě, jak jste obecně spokojen s fungováním policie ČR? Podle mě, policie zbytečně šikanuje ty poctivé a na skutečné problémy je krátká.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.06.2015 22:23:42 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobrý večer.

Kritizuji, ano, ale především upozorňuji nejen ministerstvo vnitra a policejní ředitelství, ale celou bezpečnostní, odbornou veřejnost na věci, které podle mne v pořádku nejsou. Posuzuji jednu konkrétní mimořádnou, tragickou událost, která se odehrála v konkrétním čase na konkrétním místě, konkrétním způsobem.  Nicméně tato událost ukazuje na obecnější rozměr a systémový dopad. Zároveň jsem znovu utvrzován v přesvědčení, že je nutné provést cosi jako „Inventuru“ stavu bezpečnostního prostředí jako celku. Svět se za posledních 20 let výrazně změnil a co mělo svou platnost a odůvodnění ještě před 5 lety se dnes ukazuje jako překonané a evidentně již nevyhovující.  

Rozhodně ale odmítám uvažovat v kategorii. „že policie zbytečně šikanuje ty poctivé a na skutečné problémy je krátká“….to je velmi povrchní, zkratkovité a neobjektivní.

Jako poslanec pracující v orgánech Poslanecké sněmovny ČR, které mají jménem občanů ČR dozorovat, politicky a legislativně řešit věci spojené s jejich bezpečností, ochranou a obranou mám nejen možnost, potřebu, ale přímo povinnost se těmito věcmi důsledně a pečlivě zabývat, získávat informace, fakta, poznatky a znalosti, vyvozovat z nich závěry a činit všechny nutné kroky k tomu, abychom jako celá společnost byli schopni i takovým událostem, k jaké došlo v Uherském Brodě, efektivně a účinně čelit, zejména pak TI, kteří to mají přímo v popisu práce Jiný přístup považuji za nešťastný, neodpovědný a škodlivý.

Za zásadní problém považuji ne zcela efektivní a hlavně novým hrozbám nepřizpůsobený výcvik jak policistů v přímém výkonu služby, tak i jim velících osob. V tomto smyslu jsem přesvědčen, že ani zvýšení počtu policistů, ani jejich vybavení technikou a moderními technologiemi nenahradí základní vztah každého z policistů k výkonu jejich služby, která není a ani nemůže být zaměstnáním v pravém slova smyslu. Nenahradí ani dovednosti a schopnosti, které lze získat jen tvrdým, poctivým výcvikem. Bohužel, a v tomto smyslu jde o širší kontext značné změny bezpečnostního prostředí, kdy se nutně musíme mnohem rychleji přizpůsobit aktuálním a budoucím změnám – tedy zvládnout řadu nových vědomostí, postupů, technologií. V opačném případě, aniž bych to chtěl přivolávat, nás může jiná tragická událost opět velmi nepříjemně překvapit. I proto jsem inicioval tzv. "kulatý stůl"  a iniciativu k vybudování Integrovaného výcvikového centra Vyškov pro společný výcvik všech bezpečnostních složek, které má ČR k dispozici.

Je potřeba říci i to, že Policie ČR, která čítá cca 40 000 osob, pracuje jako celek kvalitně a jako občané s ní můžeme být do značné míry spokojeni. Bohužel se ukazuje, že ve skutečně  mimořádných situacích, na které objektivně nejsme jako společnost připraveni, má i její práce v současné době své limity. Je zcela na místě tyto limity odhalovat, definovat, identifikovat jejich příčiny a v nejkratší možné době realizovat takové změny v organizaci, řízení, výcviku……legislativě, které tyto limity, v zájmu nás všech, posunou o notný kus dále. V tomto smyslu nejde pouze o zvýšení kvality „služby“, které se projeví v zajištění bezpečnosti samotných občanů, ale i ve vyšší míře zajištění zdraví a životů službu konajících (a zasahujících) policistů…a tedy i vyšší míře jejich obecně uznávané autority. Při obecnějším posuzování práce policistů je nutné si připomínat i to, že řada policistů, stejně tak jako příslušníků HZS nebo vojáků položila životy při plnění svých služebních povinností ve prospěch nás všech.

Jsem přesvědčen, že vyvolaná diskuse přispěje k realizaci účinných kroků vedoucích k celkovému zlepšení připravenosti řešit nečekané, mimořádné bezpečnostní situace. V tomto smyslu nemám nejmenších pochyb, že jak poslanci, ministerstvo vnitra i policie ČR budeme společně postupovat tak, aby občané zaznamenali očekávané pozitivní změny v nejkratším možném čase.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE