ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.06.2015 15:56:47 - J.Stamberk

dotace

Dotace u nás neumí čerpat snad nikdo, včetně státu. Kde je chyba? Jak to, že to v jiných státech jde a u nás ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2015 11:22:16 - Ivo Valenta
 

Vážený pane Stamberku,


nemyslím si, že by problémy s čerpáním měla jen naše země a její instituce. Pravdou však je, že systém čerpání byl dosud nastaven poměrně komplikovaně a mnoho problémů působil také víceúrovňový systém kontrol čerpání, kdy tyto kontroly docházely k protichůdným a mnohdy chybným závěrům, v jejichž důsledku pak např. obce musely dotace vracet nebo jim nebyly propláceny.

Byl bych velmi rád, kdyby se tento stav v nadcházejícím programovacím období změnil, a právě proto se touto problematikou intenzivně zabýváme také v senátním Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Neodpustím si osobní poznámku, že mnohých problémů bychom se ale zbavili, kdyby dotací a přerozdělování peněz bylo naprosté minimum. Domnívám se totiž, že problémů s dotacemi se zcela zbavit nelze, neboť tyto problémy jsou již v samotném "genetickém kódu" přerozdělování finančních prostředků. Navíc přerozdělování peněz automaticky znamená, že značná část z nich se cestou "ztrácí" na nezbytnou administraci, výběrová řízení, papírování a byrokracii. Proto jsem toho názoru, že peníze by měly zůstat tam, kde vznikají a neměly by být nesmyslně redistribuovány složitými úředními cestami.

Ivo Valenta