Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.07.2015 8:16:58 - Violka13

Morální profil posudkových lékařů

Vážený pane mistře, chápu, že řídíte jiný resort a s posudkovými lékaři nemáte nic společného. Přesto mám dotaz. Z jakého důvodu dáváte za peníze daňových poplatníků takové pravomoci a kompetence posudkovým lékařům, kteří se chovají diskriminačně a jejich rozhodování je založeno na momentálním chuti přiznat či nepřiznat. Pracovala jsem 25 let a to co jsem zažila na ČSSZ byl ponižování a jednání s pozice státem přidělené moci. Je ostudou tohoto státu, že dává pravomoci lidem, kteří dle zákona nemají žádnou odpovědnost. Pokud platím a odvádím do tohoto systému, jak je možné, že státem držený institut nemá odpovědnost? Jak je možné, že my povinnost máme a oni jsou státem chráněni. Pokud toto není diskriminace a nerovný přístup v právech a povinnostech lidí, pak již opravdu nevím, co znamená slova rovný přístup. Jsou placeni za aroganci a údajnou odbornost. Nenastal čas poslat tyto lidi do práce ať se konečně projeví jejich odbornost. Asi bychom byli velmi překvapení. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.07.2015 12:02:27 - Mgr. Daniel Herman
Vážená Violko,
děkuji za Váš dotaz a omlouvám se za opožděnou odpověď. Vzhledem k tomu, že se jedná o problematiku jiného resortu, požádal jsem o podkladový materiál kolegy, kteří se daným tématem zabývají. Děkuji předem za pochopení.

Z údajů, jimiž MPSV disponuje, vyplývá, že většina osob posuzovaných pro různé dávky a služby sociálního zabezpečení, je s prací posudkových lékařů spokojena. V minulém roce lékařská posudková služba (dále jen „LPS“) ČSSZ posoudila přes 400 000 případů, přičemž na ČSSZ přišlo pouze 69 stížností souvisejících s posouzením zdravotního stavu, 12 oznámení a 273 ostatních podání. Z tohoto počtu žádná stížnost na jednání lékařů ČSSZ při posuzování zdravotního stavu nebyla vyhodnocena jako oprávněná.

Kompetence posudkových lékařů jsou stanoveny zákonem č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. V žádném případě posudkoví lékaři nemají kompetenci rozhodovat o dávce nebo službě sociálního zabezpečení. Posudek o zdravotním stavu je pouze jedním z podkladů pro rozhodnutí správního orgánu. Posudkoví lékaři mají velkou odpovědnost v tom, aby zdravotní stav posuzované osoby byl úplně a spolehlivě zjištěn a posouzen v souladu s právními předpisy o sociálním zabezpečení. Skutečnost, že posudek o zdravotním stavu vypracovaný posudkovým lékařem není v souladu s představou posuzované osoby, neznamená, že posuzující lékař není kompetentní ke své práci. 

Stran odbornosti posudkových lékařů je třeba uvést, že lékař posudkové služby musí mít specializovanou způsobilost v některém základním medicínském oboru, dostatečnou praxi v něm, a teprve poté může získat tzv. nástavbovou atestaci v oboru posudkové lékařství. Posudkové lékařství je náročný interdisciplinární obor, vyžadující rozsáhlé medicínské znalosti, které musí lékař umět aplikovat v rozsahu příslušných právních předpisů.  

MPSV a ČSSZ má vytvořen efektivní vnitřní kontrolní systém, kterým zjišťuje nejenom kvalitu činnosti posudkových lékařů, ale také jejich přístup ke klientům. Posudkoví lékaři LPS ČSSZ jsou povinni dodržovat etický kodex zaměstnance ČSSZ a řídit se stavovskými předpisy České lékařské komory. V případě nesouhlasu posuzované osoby s výsledkem rozhodnutí o příslušné dávce sociálního zabezpečení jsou zajištěna práva posuzovaných možností využít opravné prostředky dle správního řádu. Tak jako v každém správním řízení je možnost při nesouhlasu s jeho výsledkem podat odvolání. Pokud účastník řízení nesouhlasí ani s rozhodnutím o odvolání ve správním řízení, má možnost podat správní žalobu. V takovém případě věc přezkoumá nezávislý soud. Soudní řízení jsou v těchto případech osvobozena od soudních poplatků.