Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.07.2015 11:10:26 - NOMEN15

Řecko a jeho ekonomika?

Můžete uvést reálná data - jak mělo Řecko nakročeno pod dřívější vládou k hospodářskému růstu? a proč si myslíte, že "levicová" Syriza to překazila?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 10:08:37 - Ing. Antonín Seďa
Program stabilizace řecké ekonomiky začal před téměř 6 lety, tehdy byl dluh ve výši 350 miliard Euro. nechci hodnotit příčiny tohoto stavu, ale tři uvedu. vysoké výdaje na obranu, které neodpovídaly ekonomickým možnostem, neúčinný výběr daní a vysoké mzdy ve veřejném sektoru. Vládní deficit v roce 2009 byl 13,6% HDP a vládní dluh 115% HDP. Tehdejší vláda se zavázala v letech 2010 až 2013 snížit rozpočtový deficit na 3% HDP z 8,7% HDP, zejména odstraněním neproduktivních výdajů a snížením mezd a důchodů, například zrušením velikonočních a vánočních bonusů. Kromě těchto škrtů se vláda zaměřila na podporu hospodářství a exportu. Problémem však bylo a volby to ukázaly, že obyvatelé tyto škrty nepřijali za své. Téměř denně se stávkovalo a demonstrovalo a bylo jen otázkou dalších voleb, kdo převezme vládu. Podle mého názoru byly tyto reformní kroky spíše neo-liberální, protože zatížily zejména střední třídu a chudší obyvatele. Zároveň po propouštění se zvýšila nezaměstnanost, především u mladé populace. Nicméně přední ekonomové tvrdí, že přijatá opatření zlepšila stav veřejných rozpočtů a snížila pokles ekonomiky. Syriza zvítězila s jiným politickým programem, takže je jasné, že předchozí kroky vlády nebudou pokračovat. Z politického hlediska je to pochopitelné. Teď je otázkou, jaká opatření přijme současná vláda, aby vysokou zadluženost Řecka vyřešila. Ukázalo se totiž, že dokonce má problém seškrtat vojenský rozpočet. Ale je to zodpovědnost současné vlády, jaká konkrétní opatření přijme.