Ing. Věstislav Křenek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.07.2015 11:22:49 - Judr. Ladislav Roten

Ukrajina

Pane inženýre, kdy skončí válka na Ukrajině a jak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.07.2015 22:26:50 - Ing. Věstislav Křenek

 Dobrý večer pane doktore,

na tak krátce položenou otázku nelze za současné situace nijak přesně a konkrétně odpovědět. Situace na Ukrajině je nejen nepřehledná a chaotická, ale je také ovlivněna řadou jak vnitřních, tak i vnějších faktorů, které se mění téměř ze dne na den a souběžně s tím se mění i řada souvislostí, které tyto faktory provázejí. jako příklad mohu uvést postup Porošenka, který v rámci Minských dohod měl či má vytvořit podmínky pro "zvláštní postavení" celé Donbaské oblasti. Tento proces začal Porošenko zcela záměrně zdržovat, což dokladuje ten fakt, že v době návštěvy americké náměstkyně Nulandové v Kyjevě před několika dny, když od ní dostal tzv. "kartáč", byl z hodiny na hodinu připravený nový bod ukrajinské ústavy, který má právně formulovat postavení jihovýchodní oblasti Ukrajiny (vzbouřeneckého území).

To, kdy začne tento právní stav ale platit v reálných podmínkách, je ještě dlouhý kus cesty. Proměnlivost podmínek v tak chaotickém stavu, který panuje na celé Ukrajině je tak hektická, že to co řeknu dnes (za určité situace), nebude už např. platit na konci tohoto roku (protože už bude situace zcela jiná, posunuta jak politicky, tak vojensky i ekonomicky).

Při hodnocení toho si musíme i uvědomit samotné vnitřní hluboké rozpory mezi jak mezi vládnoucí garniturou v Kyjevě, tak naprosto dezolátní stav ukrajinské armády a také  i nevypočitatelnost bojeschopných útvarů Pravého sektoru, které se vymkly jakékoliv kontrole - jak politické, tak i vojenské.

Úvahy některých českých stratégů typu Schwarzenberga, Klvaně, Fištejna  a mnoha dalších, včetně téměř veškerého sboru moderátorů na ČT1 nebo ČT24, že Putin vojenský zasáhne na Ukrajině řádně vedenou vojenskou operací jsou naprosto zcestné, fantasmagorické a nositelé těchto úvah by se měli dát ve svém vlastním zájmu vyšetřit odborníky na duševní zdraví. 

Popisovat předpoklady ze kterých vycházím, včetně informací, které mám, a které vám ČT1 a ČT24 nikdy nesdělí,  vyšlo by to na velmi dlouhý článek. S vědomím tohoto omezení odpovím stručně na vaše vlastně 2 dotazy:

KDY?:        

Vámi použitý pojem válka v této situaci není tak docela správný, spíše se dá říci "zamrzlá válka", která se projevuje lokálními bojovými střety, bez hlubšího ofenzívního smyslu. Pokud budu uvažovat o skončení všech ozbrojených konfliktů, tak časově to předpokládám na 2 - 3 roky, t.j. do konce roku 2018.

JAK?:

Částečným rozpadem státu Ukrajina na samostatné státečky, případně udělením "dalších zvláštních postavení" pro řadu dalších autonomních oblastí - typu Donbaské oblasti. Původní stát Ukrajina se tak pravděpodobně zredukuje na kyjevskou oblast a přilehlé okolí.


Dobrou noc a hezké sny bez jakéhokoliv násilí :-)