Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.08.2015 16:14:51 - bert železný

Exodus uprchlíků

Šlo podle vás předejít současnému exodusu uprchlíků a vzniku islámského státu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2015 10:48:22 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

to jsou dost dvě velmi otázky. Ještě před dvěma, třemi roky nikdo Islámský stát za hrozbu nepovažoval, protože prakticky neexistoval. Rychlost nástupu této teroristické organizace byla tak nečekaně rychlá a reakce na ní tak pomalé, že vypořádat se s ní nás bude stát do budoucna ještě mnoho úsilí. Nemám tím na mysli pouze moderní západní svět, kterého jsme nedílnou součástí, ale i okolní arabské a muslimské státy. Považuji za velmi nešťastný obrat v zahraniční politice Spojených států, který může mít za následek posílení pozice Ruska v této oblasti. Razantnější postup spojenců či větší podpora okolních států by snad mohly rozmach Islámského státu zastavit a následně zničit.

Domnívám se, že ani uprchlické vlně nešlo zcela zabránit, rozhodně ale bylo možné ji zmírnit. Tlaku migrantů ze třetích zemí a zejména z oblastí válečných konfliktů bychom čelili tak jako tak, Evropa však měla být připravena zejména na tlak ekonomických imigrantů a měla důsledně vyžadovat, aby členské státy EU plnily své závazky v oblasti střežení vnějších hranic. Stejně tak měla Unie předcházet vzniku pašeráckých sítí obchodníků s lidmi. V nich máme dnes silného soupeře a bohužel stále nepřichází očekávané řešení, tedy rozbití těchto organizovaných skupin. Prevence imigrace byla nedostatečná a ODS spolu se svými partnerskými stranami v Europarlamentu byla bohužel jen velmi slabým a osamoceným hlasem, který na to upozorňoval.

Jana Černochová