Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.08.2015 23:10:37 - P a v e l

Novela Branného zákona

Dobrý den pane poslanče,četl jsem,že příští týden bude VO projednávat nov. Branného zák. a píšete o nešťastných odvodech.O ty přece nejde, nově by se každý branec mohl svobodně rozhodnout, jestli odmítne brannou povinnost nebo ne. U nás již dříve odvedených civilistů (nyní cca 30-60let) podle novely tato možnost nebude. Vláda bude podle potřeby NATO povolávat civilisty-vojáky a vysílat je na zahraniční mise. O žádnou dobrovolnost,jak zní z médií asi nepůjde, když bude postih za neuposlechnutí nuceného odvodu do zahraničí pokuta 1.000.000.- + možnost zakázat demostarace a schromažďování pod stejnou pokutou pro každého demonstranta. Toto není žádná dobrovolnost, ale bude to možnost, jak MO udělá z civilistů nevolníky a levnou armádu o síle desetitisíců až statisíců civilistů nuceně odvedených do zahraničí. Myslíte,že VO zamítne v novele vysílat civilisty do zahraničí, anebo už je celý výbor pod nadvládou herce Stropnického,který nás chce asi zničit?
Děkuji za odpověď.Pavel Klauser

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.08.2015 14:29:12 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Předně je nutno říci, že celý spor byl vyvolán povinnými odvody v době míru, tak je totiž stále navrhuje novela zákona. Dále chci zdůraznit, že ani NATO, ani USA, ani nikdo jiný, nám do branné legislativy nezasahuje a je pouze na české vládě a českém parlamenntu, jak branný zákon a jiné zákony z branné legislativy budou vypadat. Příští týden bude uzavřené výjezdní zasedání VO, ale nebude řešit konečnou verzi novely zákona. Kdyby bylo po mém, tak bych jej nechal vrátil panu ministrovi k přepracování. Ale to se prozatím prosadit nepodařilo a není k tomu politická vůle. Já vidím v novele několik úskalí, na které opakovaně upozorňuji. Teď nebudu záměrně hovořit o těch povinných odvodech v době míru, ty jsou snad již pasé. Předně je nutno nastavit jasné definice a jasné podmínky pro dobu míru a pro dobu ohrožení republiky. Branná povinnost občanů od 18 do 60 let je již dnes, to ovšem neznamená, že všichni budou odvedeni do vojenských jednotek. Ale mohou být použiti k jiným obranným účelům. Tady není nic nového, kromě vámi zmiňovaných pokut za přestupky či odmítnutí branné povinnosti. Dle mého názoru je principiální otázkou, co vlastně armáda a MO původním návrhem sledovala, co je jejím cílem a jak tohoto cíle dosáhnout. A tady je velký problém. Máme AČR, máme povinné a aktivní zálohy a MO se stále snaží o jakousi možnost dobrovolných pravidelných cvičení. Podle mého názoru je nutno přesně specifikovat podmínky pro aktivní a povinné zálohy, včetně jejich úkolů. Nelze neustále zatěžovat občany. Chápu, že armáda pro lepší přípravu mobilizačních a krizových plánů by měla mít evidenci obyvatel z hlediska schopností apod., ale tato evidence nesmí občany zatěžovat. Povinné odvody jsou i nyní a budou i v budoucnu pro případ ohrožení státu a v době vyhlášení válečného stavu. Ještě jeden problém vidím, na který upozorňujete a to je možnost užití aktivních záloh v operačním nasazení na území ČR i mimo ně, to jest v zahraničí. Já s tímto nesouhlasím a budu usilovat o změnu. Uvidíme, jak bude vypadat konečné znění novely zákona a poté se rozhodnu, zda jej podpořím či nikoli.