prof. RNDr. František Vácha, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.09.2015 14:30:04 - májka

Stydím se za přístup Česka k uprchlíkům

To, co se říká v médiích beru samozřejmě s rezervou, ale i já mám pocit, že bychom pro uprchlíky mohli udělat více a stydím se za to, jak nás vnímají nejen oni, ale i jiné státy. Mám strach, že bude hůř a co když se pak k našim emigrantům budou chovat v zahraničí stejně? Cožpak jsme zapomněli na naši minulost? Chtěla bych vědět, zda plánujete uspořádat třeba nějakou akci na podporu uprchlíků jako to dělají politici v jiných zemích? A pak by mě zajímalo, proč si myslíte, že jsme v cizině nazývání rasisty apod? Připouštíte, že je tato kritiky alespoň částečně oprávněná? PS: Omlouvám se, že vystupuji pod přezdívkou. M.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.11.2015 16:53:49 - prof. RNDr. František Vácha, Ph.D.
Pokud se sydite za oficialni pristup vlady CR, tak se stydet nemusite, cas ukaze, ze ten pristup je opravneny. Stydet se muzete za pristup extremistickych skupin obou casti spektra pristupu k bezencum. Jiz priblizne pred rokem jsem interpeloval predsedu vlady s iniciativou na pomoct syrskym uprchlikum na miste. Kdyby si EU vcas uvedomila krizi a vcas reagovala, nemuselo dojit k teto exremni situaci. Myslim, ze pro uprchliky u nas delame dostatek. Srovnani s nasimi emigranty v minulosti ale velmi pokulhava, my jsme utikali do sousednich zemi (Rakousko, Nemecko), kde se o nas nejakym zpusobem postarali. Oni nekonci v sousednich zemich, z nichz jsou nektere extreme bohate, utikaji pres pul sveta, aby se meli lepe. Nemyslim si, ze by kritika, ze jsme rasisti byla opravnena. Zalezi na tom, jak je definovan rasizmus a za soucasne definice rozhodne odmitam, ze by cesky mainstreem byl rasisticky, nebo ze by kroky ceske vladyci ceskych politiku mohly byt jakymkoli zpusobem oznacovany za rasisticke. Mam pocit, ze takova prirovnani (rasizmus, xenofobie) zacnou pouzivat jako argumenty v diskuzi lide, kterym dojdou realne argumenty.